Putin, la adresa Occidentului: Folosirea în continuare a sancţiunilor poate duce la consecinţe catastrofale pe piaţa globală a energiei

0
0
FOTO AFP
FOTO AFP

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că dacă vor fi impuse în continuare sancţiuni împotriva Rusiei, s-ar putea ajunge la creşteri catastrofale ale preţurilor pe pieţele energetice.

Europa s-a bazat istoric pe Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale naturale, cea mai mare parte fiind livrată prin conducte.

„Ştim că europenii încearcă să înlocuiască resursele energetice ruseşti”, a declarat Putin în cadrul unei întâlniri televizate cu înalţi oficiali, potrivit Reuters.

„Cu toate acestea, ne aşteptăm ca rezultatul unor astfel de acţiuni să fie o creştere a preţurilor la gaz pe piaţa spot şi o creştere a costului resurselor energetice pentru consumatorii finali.

Toate acestea arată încă o dată că restricţiile impuse prin sancţiuni asupra Rusiei produc mult mai multe daune acelor ţăril care le impun. Folosirea în continuare a sancţiunilor poate duce la consecinţe şi mai grave - fără exagerare, chiar catastrofale pe piaţa globală a energiei”, a adăugat preşedintele rus.

Preţurile europene la gaze au crescut accelerat în 2021, deoarece oferta nu a reuşit să ţină pasul cu cererea determinată de redresarea după pandemia de coronavirus. 

După ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, preţurile europene la gaze au crescut şi mai mult, iar preţul spot de referinţă este acum de peste două ori mai mare decât cel de la închiderea din 23 februarie. 

Rusia a început să reducă fluxurile de gaze către Europa în a doua jumătate a anului 2021, livrările prin cele trei rute principale de conducte scăzând cu aproximativ 20% faţă de a doua jumătate a anului 2020. 

În ultimele luni, Rusia a întrerupt fluxurile către Bulgaria, Polonia, Finlanda, furnizorul danez Orsted, firma olandeză Gasterra şi Shell pentru contractele sale din Germania, după ce toate au respins cererea Moscovei de a trece la plăţi în ruble. 

Putin a spus că situaţia privind sectorul energetic şi al combustibililor din Rusia a rămas stabilă, în ciuda sancţiunilor occidentale. 

Dar a adăugat că firmele energetice ruseşti ar trebui să se pregătească pentru un embargo petrolier al Uniunii Europene care va intra în vigoare în jurul sfârşitului anului. 

Guvernul analizează în prezent opţiunile de dezvoltare a infrastructurii feroviare şi a conductelor pentru a furniza petrol rusesc şi produse petroliere ţărilor prietene", a precizat Putin.

Mai multe - Rusia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite