Putin i-a ordonat lui Gherasimov să cucerească Donbasul până în martie. Până atunci, generalul trebuie să rezolve problema Prigojin

0
Publicat:

Liderul de la Kremlin a dat ordin să fie capturată toată regiunea ucraineană Donbas până în martie, iar noul comandant al trupelor ruse din Ucraina, Valeri Gherasimov, are cec în alb până în aprilie.

Putin și Gherasimov Foto EPA EFE
Putin și Gherasimov Foto EPA EFE

Serviciile secrete ucrainene susțin că Vladimir Putin i-a ordonat noului comandant suprem al forțelor ruse din Ucraina, Valeri Gherasimov,  să ocupe Donbasul până în martie. Dacă nu îndeplinește rapid misiunea dată de președintele rus, el va fi schimbat din funcție, potrivit site-ului televiziunii ucrainene Canal 24.

Potrivit datelor de care dispune Direcția Principală de Informații militare ucrainene, generalul Valeri Gherasimov, care e și șeful Statului Major al Armatei Ruse, are puțin timp la dispoziție să-l mulțumească pe Vladimir Putin.

Andrii Iusov, de la Serviciul de Informații Militare Ucrainene, spune că perioada de timp pe care Putin a stabilit-o pentru ca Gherasimov „să cucerească Donbasul și să formeze o zonă de siguranță acolo se termină în martie”. Potrivit lui Iusov, Putin nu a renunțat la planurile sale și vrea să distrugă Ucraina. Iusov a remarcat că Putin nu este deloc interesat de starea reală a evenimentelor de pe front, afirmând că el are literalmente un văl pe ochi, iar una dintre prioritățile sale este capturarea Donbasului.

Institutul american pentru Studii de Război (ISW) nu se așteaptă ca Gherasimov să atingă „așteptările nerealiste” ale lui Putin. Iusov a adăugat că serviciile de informații au date care indică semne de pregătire pentru o ofensivă a Rusiei care poate fi începută în direcția Zaporojie. „Da, desigur, există astfel de date. Acest lucru poate indica atât pregătirea directă pentru acțiuni ofensive din partea inamicului, cât și anumite acțiuni înșelătoare, pentru a desfășura o campanie de informare și, să zicem, a ascunde adevăratele lor intenții în alte direcții din prima linie”, a adăugat Iusov. Alte surse spun că Gherasimov are un cec în alb de la Vladimir Putin pînă în aprilie să vină cu victorii clare pe front.

Bătălia pentru control Wagner

Evgheni Prigojin și Vladimir Putin Foto Profimedia
Evgheni Prigojin și Vladimir Putin Foto Profimedia

Mercenarii Wagner reprezintă o problemă serioasă pentru generalii ruși, este de părere geostrategul George Friedman.

„Este clar că armata rusă nu a fost pregătită pentru rezistența ucraineană și nici pentru măsura în care Statele Unite au fost dispuse să înarmeze trupele ucrainene. Serviciile secrete rusești ar fi trebuit să știe acest lucru și, prin urmare, ar fi trebuit să integreze acest lucru în strategia de război a Moscovei. Rusia încă nu a pierdut războiul, desigur, dar conflictele precum acesta tind să fie afaceri de uzură, iar războiul trebuie că costă Rusia mult mai mult decât se aștepta.

Ceea ce explică, cel puțin parțial, participarea Grupului Wagner, contractorul militar privat rus care a servit Moscova în multe alte regiuni – adesea cu efecte brutale – dar care nu a servit niciodată într-o operațiune la nivel de teatru care este, în esență, o linie multidimensională. Nu numai că se confruntă cu o rezistență cu care nu s-a mai confruntat până acum, dar forța sa a fost mărită în mod dramatic, astfel încât problemele de comandă sunt extrem de diferite față de războaie mai puțin importante, iar trupele sunt mai puțin disciplinate din cauza necesității de a aduce noi recruți“, scrie geostrategul american în Geopolitical Futures.

Unul dintre rapoartele insistente despre modul în care Wagner își mărește rândurile este că înrolează prizonieri. Indiferent dacă acest lucru este adevărat sau nu, nu schimbă faptul că luptătorii wagnerieni trebuie să fie foarte bine pregătiți pentru a purta un război cu armament avansat. Bătăliile inerente Ucrainei necesită forță de muncă experimentată și motivată și, indiferent dacă aceasta provine din prizonieri sau studenți la seminar, va avea probleme în fața unui inamic sofisticat. Și oricum ar fi început războiul, armata ucraineană este în mod incontestabil acum o forță de luptă antrenată și motivată.

Wagner avea deja întrebări legate de eficiența sa, iar acum se pare că are o forță mai mare decât cea a armatei ruse. Această forță, în plus, răspunde la propria structură de comandă, în afara domeniului de competență al armatei ruse. Prin urmare, este ușor de înțeles că, indiferent de succesul inițial pe care l-ar putea aduce Wagner, acesta ar putea ceda la uzură și, în timp, nu ar reuși să pătrundă adânc pe teritoriul ucrainean – chiar dacă va reuși să străpungă liniile ucrainene.

„Gherasimov, poate că este un general competent, dar, având în vedere realitatea, va duce o bătălie pentru comanda asupra Wagner înainte de a duce bătăliile pentru Ucraina. Treaba lui este să se prăbușească și să încercuiască inamicul și să forțeze capitularea în masă sau moartea. El se confruntă cu o rezistență dură din mai multe direcții, dar dacă va reuși, ar putea pune capăt impasului și forța negocierile despre care credeam că vor veni mult mai repede“, scrie Friedman pentru Geopolitical Futures.

„Moscova l-a eliberat din funcția de comandant al trupelor din Ucraina pe general Serghei Surovikin, plasându-l în subordinea succesorului său, generalul Valeri Gherasimov. Într-un fel, acest lucru are sens – îl poate ajuta pe noul comandant să își găsească locul – dar dacă lucrează spre eșecul lui Gherasimov, ar putea crea probleme de moral. Aranjamentul este ciudat, dar dacă funcționează, funcționează, iar Rusia are mare nevoie de ceva care să funcționeze.

A trecut aproape un an de când Rusia a invadat Ucraina și încă nu a revendicat nicio aparență de victorie. Armata a purtat bătălii și chiar a părut să fi câștigat unele, dar nimic nu a fost decisiv. O bătălie potențial decisivă se desfășoară acum, dar ușurarea comandantului teatrului de operațiuni nu indică faptul că aceasta decurge bine.

Cred că, dacă Putin negociază pentru câștiguri banale, va fi terminat din punct de vedere politic. El trebuie să aibă succese substanțiale pentru a justifica costul războiului“, susține George Friedman.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite