SUA s-au opus lichidării șefului armatei ruse de către ucraineni: „Băieți, asta e prea mult!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au cerut Ucrainei să nu-l omoare pe șeful Statului Major General al Federației Ruse, Valeri Gherasimov, în timpul vizitei pe care a făcut-o la sfârșitul lunii aprilie, în zona de război din Ucraina, deoarece acest lucru ar putea „escalada situația”, scrie The New York Times.

Vladimir Putin și Valeri Gherasimov FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin și Valeri Gherasimov FOTO EPA-EFE

Potrivit anchetei NYT, oficialii americani și-au dat seama devreme că au supraestimat mult armata rusă. Moralul soldaților de rând era atât de scăzut, încât Rusia a început să-și mute generalii pe linia frontului pentru a ridica moralul soldaților săi.

Cu toate acestea, oficialii militari ruși au făcut greșeala fatală de a se poziționa lângă antene și rețele de comunicații, așa că au fost ușor de găsit, iar Ucraina a exploatat cu succes acest lucru. Cu toate acestea, în ciuda uciderii mai multor generali, vizitele lor în prima linie au continuat. La sfârșitul lunii aprilie, șeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, a făcut planuri secrete să meargă în prima linie.

Potrivit publicației, SUA au aflat despre pregătirea acestei vizite, dar le-au ascuns ucrainenilor această informație, temându-se că vor lovi.

Asasinarea generalului Gherasimov poate escalada brusc conflictul”, au spus oficialii care, în ciuda sprijinirii Ucrainei și a acordării de ajutor, nu au vrut să declanșeze un război între Statele Unite și Rusia.

Cu toate acestea, partea ucraineană a aflat de călătorie și a pregătit planuri pentru eliminarea lui Gherasimov.

În cele din urmă, după consultări la Casa Albă, oficiali americani de rang înalt le-au cerut ucrainenilor să oprească atacul.

Le-am spus să nu facă asta. E prea mult!”, a spus un oficial american de rang înalt.

Cu toate acestea, partea ucraineană a declarat că atacul asupra poziției unde se afla generalul a început deja. În timpul acestuia, zeci de soldați ruși au fost uciși, dar generalul Gherasimov a supraviețuit.

După acest incident, scrie ziarul, comandanții militari ruși și-au redus vizitele pe front.

La începutul lunii mai, șeful Statului Major General al Federației Ruse se afla la Izium și abia a reușit să-și părăsească locul înainte de bombardamentul ucrainean.

Euractiv.com scria, citând surse din Alianța Nord-Atlantică, că există o înțelegere între șeful comitetului militar al NATO, Rob Bauer, și șeful Statului Major al Federației Ruse, Valeri Gherasimov, pentru a „fi atenți” în Marea Neagră.

Era vorba despre nave care nu vor naviga în apropiere una de alta în Marea Neagră pentru a evita „accidentele”. Potrivit Euractiv, unele țări est-europene au fost interesate de acest contact, dar iar Bauer a fost autorizat să aibă acest canal de comunicare.

Mass-media a relatat că la începutul războiului din Ucraina, Statele Unite și Federația Rusă au creat un „centru de criză pentru rezolvarea conflictelor la nivel militar-politic”. Scopul său principal este de a evita escaladarea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite