Parlamentul rus ar urma să dezbată joi alipirea la Rusia a provinciilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

0
0

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri ce în viziunea Moscovei ar trebui să constituie baza legală a anexării acestora, transmite Reuters în urma unei relatări a agenţiei TASS, care citează o sursă neprecizată.

Putin o decretat miercuri mobilizarea a 300 de mii de rezervişti, Foto Shutterstock
Putin o decretat miercuri mobilizarea a 300 de mii de rezervişti, Foto Shutterstock

Informaţia a fost ulterior confirmată şi de agenţia Interfax, în timp ce agenţia RIA Novosti, citând de asemenea o sursă neprecizată, relatează că, în ziua următoare, pe 30 septembrie, preşedintele Vladimir Putin ar urma să se adreseze celor două camere ale parlamentului de la Moscova reunite într-o sesiune extraordinară.

În urma lansării invaziei asupra Ucrainei pe 24 februarie, trupele ruse controlează la ora actuală puţin mai mult de jumătate din regiunile Doneţk şi Zaporojie şi aproape integral regiunile Lugansk şi Herson, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, o contraofensivă a armatei ucrainene ce a eliberat în ultimele săptămâni mii de kilometri pătraţi, mai ales în provincia nord-estică Harkov, a grăbit decizia Rusiei de a organiza aceste aşa-zise referendumuri, evocate lunile trecute de lideri separatişti proruşi din cele patru provincii.

Odată aceste provincii anexate, chiar dacă nicio ţară nu va recunoaşte o asemenea schimbare a graniţelor, în ochii Kremlinului un atac ucrainean asupra lor ar echivala cu un atac asupra Rusiei.

Preşedintele rus Vladimir Putin o decretat miercuri mobilizarea a 300 de mii de rezervişti pentru a-şi consolida trupele în Ucraina.

El a acuzat Occidentul că, după ce a impus Kievului să nu mai negocieze cu Moscova şi a aprovizionat cu armament trupele ucrainene, încearcă acum să încurajeze Ucraina să împingă operaţiunile militare până pe teritoriul rus, întrucât „scopul Occidentului este să slăbească, să divizeze şi să distrugă Rusia”.

Potrivit unui noi legi promulgate sâmbătă de președintele rus Vladimir Putin, soldații ruși care dezertează, refuză să lupte în perioada de mobilizare, nu se supun ordinelor sau se predau inamicului riscă 10 ani de închisoare, transmite BBC.

Noua lege a fost aprobată la începutul acestei săptămâni de Duma de Stat, conform unor informații publicate de presa rusă. Anterior, legea prevedea că soldații care dezertează riscă cinci ani de închisoare.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite