Obstacole pentru înmormântarea lui Navalnîi: interdicția primită de firmele de pompe funebre din Moscova

0
Publicat:

Echipa lui Aleksei Navalnîi, defunctul lider al opoziției ruse, a denunţat marţi că se confruntă cu obstacole în organizarea funeraliilor.

Memorial pentru Navalnîi FOTO EPA-EFE
Memorial pentru Navalnîi FOTO EPA-EFE

„Căutăm de ieri (luni, n. red.) un spaţiu pentru a organiza ceremonia de rămas-bun de la Aleksei”, a anunțat pe X (ex-Twitter) purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, adăugând că aliaţii principalului opozant al Kremlinului au sunat la „majoritatea firmelor de pompe funebre”, atât publice, cât şi private din Moscova, dar niciuna nu a acceptat să le acorde un spaţiu pentru depunerea sicriului său.

„Unele spun că au toate spaţiile ocupate, iar altele refuză imediat ce aud de numele lui Navalnîi”, a explicat ea.

Kira Iarmîş a declarat că la una dintre firmele de servicii funerare contactate li s-a spus că „antreprenorilor de pompe funebre le-a fost interzis să lucreze” cu echipa lui Navalnîi.

Astfel, la o zi după ce a fost anunţată căutarea unui spaţiu pentru ceremonia de rămas-bun, căutările nu au dat niciun rezultat, a precizat ea.

Cu toate acestea, aliaţii lui Navalnîi își continuă eforturile pentru a găsi un spaţiu potrivit. „Peste tot ne resping. Vă rugăm să ne contactaţi dacă ne puteţi ajuta şi dacă aveţi un spaţiu pentru organizarea unei ceremonii de adio”, a scris, de asemenea pe X, Maria Pevcih, o altă colaboratoare a lui Navalnîi.

Aliaţii lui Navalnîi au anunţat luni că funeraliile vor avea loc la sfârşitul săptămânii lucrătoare în curs la Moscova.

Potrivit unui canal de Telegram pro-Putin, Navalnîi ar putea fi înmormântat pe 29 februarie la cimitirul Borisovo din sud-estul Moscovei, exact în ziua în care Vladimir Putin are programată susţinerea discursului despre starea naţiunii.

Alte două cimitire din Moscova - Hovanskoie (sud-vest) şi Troiekurovskoie (vest) - sunt luate în considerare pentru înmormântarea celui care a fost considerat timp de peste un deceniu principalul opozant al lui Vladimir Putin.

Aliaţii lui Navalnîi au afirmat luni că opozantul a fost declarat mort în închisoare cu câteva zile înainte de a fi dat la schimb pentru ofițerul FSB Vadim Krasikov, aflat după gratii în Germania pentru uciderea unui fost comandant cecen. Kremlinul a susținut marţi că nu are informaţii despre acest posibil schimb.

Trupul lui Navalnîi (47 de ani) a fost predat mamei sale abia sâmbătă, după nouă zile de aşteptare şi de rugăminţi pe lângă autorităţi, inclusiv un apel direct către Putin.

În certificatul medical constatator de deces, semnat de mama lui Navalnîi, se afirmă că opozantul a murit pe 16 februarie din „cauze naturale” în colonia penitenciară „Lupul polar” duin districtul autonom Iamalia-Neneţia.

Această versiune oficială este respinsă de atât de aliaţii opozantului, cât şi de văduva acestuia, Iulia Navalnaia, care pun decesul pe seama unui ordin dat de Vladimir Putin, relatează EFE și Meduza, potrivit Agerpres.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite