Scholz, despre moartea lui Navalnîi: vina îi aparține regimului dictatorial de la Moscova. „Putin se teme foarte mult” de opoziție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regimul dictatorial condus de Vladimir Putin este vinovat de moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi, afirmă cancelarul german Olaf Scholz.

Olaf Scholz FOTO EPA-EFE
Olaf Scholz FOTO EPA-EFE

„La fel ca toţi ceilalţi, presupun la rândul meu că regimul a fost cel care l-a ucis”, a declarat luni Scholz la conferinţa redactorilor-şefi ai DPA.

„Rusia este o dictatură”, iar „moartea lui este acum consecinţa unei dictaturi”, a insistat cancelarul german.

Aleksei Navalnîi a fost declarat mort pe 16 februarie în lagărul de prizonieri cu numele neoficial „Lupul polar”. Circumstanţele morţii sale rămân neclare, notează agenția de presă DPA, citată de Agerpres.

Potrivit versiunii prezentate de sistemul penitenciar al Federației Ruse, principalul opozant al regimului Putin, slăbit de un atac cu agentul neurochimic Noviciok şi de izolarea repetată în lagăr, s-ar fi prăbuşit în timp ce făcea exerciții în curtea îngheţată a închisorii şi a murit în ciuda încercărilor de a-l resuscita.

Însă colaboratorii lui Navalnîi resping această versiune și mențiunea de deces din cauze „naturale”. În opinia lor, opozantul a fost ucis cu puțin timp înainte de un schimb de prizonieri pentru că Putin nu putea tolera ideea ca acesta să-și recapete libertatea.

Întrebat despre consecințele morții lui Navanlnîi asupra opoziției ruse, Olaf Scholz a declarat că este dificil de spus dacă o va slăbi sau o va întări pe viitor. „În orice caz, este clar că toţi cei care se opun au nevoie de mult curaj”, a adăugat cancelarul german.

Scholz a mai spus că situaţia din Federația Rusă este acum chiar mai periculoasă decât în timpul ultimei sale vizite la Moscova, cu câteva zile înainte de declanșarea invaziei din Ucraina.

„În acelaşi timp, putem vedea că preşedintele rus şi toţi cei care îl susţin politic se tem foarte mult”, a precizat el, menţionând că acest lucru poate fi observat prin faptul că singurul candidat susţinut de opoziţie la așa-zisele alegeri prezidențiale din Federația Rusă a fost exclus de pe buletinul de vot.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite