Opozantul rus, asasinat înainte de un schimb de prizonieri? „Putin nu a putut tolera posibilitatea de a fi în libertate”

0
Publicat:

Aleksei Navalnîi era, cu puțin timp înainte de a fi declarat mort, aproape de a fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri, relatează Reuters, care o citează pe o colaboratoare a fostului principal opozant al regimului Putin.

Aleksei Navalnîi FOTO Arhivă
Aleksei Navalnîi FOTO Arhivă

Potrivit Mariei Pevcih, discuțiile pentru predarea lui Aleksei Navalnîi şi a doi cetăţeni americani în schimbul lui Vadim Krasikov, un asasin în slujba FSB (Serviciul Federal de Securitate, principalul succesor al KGB) aflat în detenție în Germania, erau în stadii finale la momentul morţii fostului principal opozant al regimului Putin.

Aleksei Navalnîi a fost declarat mort la 16 februarie în timp ce era închis într-o colonie penală din regiunea arctică. Certificatul de deces menţionează că opozantul a murit de cauze naturale, dar susținătorii săi resping această versiune.

Maria Pevcih nu i-a numit pe cei doi cetăţeni americani care ar fi urmat să fie schimbaţi alături Navalnîi, dar oficiali americani au precizat în trecut că încearcă să obţină eliberarea jurnalistului Evan Gershkovich şi a fostului pușcaș marin Paul Whelan.

„Aleksei Navalnîi ar fi putut sta în acest scaun chiar acum, chiar astăzi. Nu este o figură de stil, ar fi putut şi ar fi trebuit să se întâmple”, a declarat Pevcih într-un filmuleț difuzat pe YouTube.

„Navalnîi ar fi trebuit să iasă în următoarele câteva zile pentru că am obţinut o decizie privind eliberarea sa într-un schimb. La începutul lunii februarie, i s-a propus lui Putin să permită un schimb între un ucigaş, ofiţerul FSB Vadim Krasikov, care execută o pedeapsă cu închisoarea la Berlin, şi doi cetăţeni americani şi Aleksei Navalnîi”, a insistat ea.

Pevcih a mai spus că are confirmarea că negocierile pentru schimb erau în stadiile finale în seara zilei de 15 februarie.

Aleksei Navalnîi, a adăugat ea, a fost ucis cu o zi mai târziu pentru că Vladimir Putin nu a putut tolera posibilitatea de a fi în libertate.

Maria Pevcih a mai declarat că aliaţii lui Navalnîi au depus eforturi de la începutul războiului la scară largă din Ucraina să-l scoată din Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri care să implice „spioni ruşi pentru deţinuţi politici”.

Ea a precizat că a încercat să găsească intermediari, abordându-l chiar și pe răposatul diplomat american Henry Kissinger.

Un purtător de cuvânt al Guvernului german a declarat luni că este la curent cu relatările privind un schimb de prizonieri care ar fi trebuit să permită eliberarea lui Aleksei Navalnîi, dar a precizat că nu poate comenta aceste informaţii în prezent, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite