O statuie a lui Prigojin a fost dezvelită la mormântul său din Sankt Petersburg - Rusia

0
Publicat:

O statuie din bronz a fostului lider al grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, care a murit într-un accident de avion în august 2023, la două luni după o revoltă eşuată în Rusia, a fost dezvelită sâmbătă la mormântul său din Sankt Petersburg, informează AFP, citată de Agerpres.

Statuia lui Prigojin. FOTO EPA
Statuia lui Prigojin. FOTO EPA

Zeci de susţinători ai defunctului miliardar au fost văzuţi în faţa impunătoarei statui , care îl reprezintă pe Prigojin în picioare, unii depunând buchete de flori, a constatat un jurnalist al AFP.

Unii dintre ei au venit îmbrăcaţi în uniformă militară, cu feţele acoperite.

Evgheni Prigojin, care a făcut avere la începutul anilor 2000 datorită unor contracte cu cantinele armatei ruse, a fondat grupul Wagner în 2014, responsabil iniţial de treburile murdare ale Kremlinului în Africa şi Orientul Mijlociu, iar mai apoi fiind mobilizat pe frontul din Ucraina începând cu luna februarie a anului 2022, aminteşte AFP.

Inițial considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, Evgheni Prigojin a căzut în dizgraţie în ochii locatarului preşedintelui rus după ce a ordonat oamenilor săi să mărşăluiască spre Moscova în iunie 2023, preluând în special controlul asupra cartierului general al armatei de la Rostov pe Don, în sud, fără să întâmpine rezistenţă.

Fostul lider al grupului paramilitar Wagner acuza comandamentul armatei ruse de incompetenţă în Ucraina şi de corupţie, precum şi că i-a ascuns lui Putin realitatea de pe teren.

Chiar dacă el şi oamenii săi au renunţat în cele din urmă să ajungă în capitala Rusiei după câteva ore de confuzie, acest episod rămâne cel mai periculos moment în cei 25 de ani de putere a lui Vladimir Putin, notează AFP.

„Un bărbat „talentat” care a făcut „greşeli”.

La două luni distanță în august 2023, Evgheni Prigojin a murit într-un accident de avion între Moscova şi Sankt Petersburg. Kremlinul a negat responsabilitatea pentru accident.

Vladimir Putin a vorbit public despre un bărbat „talentat” care a făcut „greşeli”.

Mulţi dintre luptătorii Wagner au fost ulterior integraţi în armata rusă sau în alte structuri.

În centrul Moscovei, foarte aproape de zidurile roşii ale Kremlinului, este instalat de câteva luni un memorial improvizat în cinstea Wagner, a lui Evgheni Prigojin şi a fidelului său adjunct, Dmitri Utkin, care a murit împreună cu el.

Evgheni Prigojin, care era foarte popular în rândul comunităţii adepţilor războiului din Rusia, ar fi împlinit sâmbătă 63 de ani.

La jumătatea lui mai, Vladimir Putin l-a demis pe ministrul apărării Serghei Şoigu, care ocupa această funcţie din 2012 şi care fusese ţinta predilectă a criticilor lui Prigojin, iar în cadrul acestui proces mai mulţi ofiţeri superiori au fost arestaţi, fiind acuzaţi de corupţie.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite