Dezvăluiri greu de digerat pentru Putin: omul care a pus la cale moartea lui Prigojin

0
Publicat:

Moartea lui Evgheni Prigojin a survenit în urma unui atentat, iar organizatorul este „Omul din umbră” al lui Vladimir Putin, dezvăluie „The Wall Street Journal”.

Vladimir Putin, primul din imagine, însoțit de Nikolai Patrușesc în dreapta sa FOTO Arhivă
Vladimir Putin, primul din imagine, însoțit de Nikolai Patrușesc în dreapta sa FOTO Arhivă

Când a urcat la bordul avionului său Embraer Legacy 600 pentru a se deplasa de pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova către Sankt Petersburg, la 23 august anul acesta, Evgheni Prigojin, fostul șef al companiei militare private Wagner, nu știa că nu mai avea mult de trăit. După 30 de minute de zbor, avionul său s-a prăbușit subit de la o altitudine de 9.100 de metri. Prigojin și celelalte nouă persoane aflate la bord au murit, printre care comandantul Wagner, Dmitri Utkin. Martorii oculari au vorbit despre o explozie.

Cotidianul american „The Wall Street Journal” (WSJ) relatează că, într-adevăr, prăbușirea avionului lui Prigojin s-a produs în urma unei explozii. Declanșatorul: un dispozitiv explozibil amplasat sub o aripă. Așadar, fostul șef al Wagner a fost victima unui atentat, iar planul fusese pregătit timp de două luni, începând de la răzmerița mercenarilor din 24 iunie împotriva conducerii militare de la Moscova.

Locul prăbușirii avionului lui Prigojin FOTO Profimedia
Locul prăbușirii avionului lui Prigojin FOTO Profimedia

Creierul acestui atentat este nimeni altul decât secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, iar Vladimir Putin i-a aprobat personal planul, dezvăluie WSJ, care citează surse din serviciile secrete occidentale și un fost ofițer rus de informații.

„Problema Prigojin”

Cotidianul american scrie că Patrușev era deranjat de creșterea popularității lui Prigojin pe fondul războiului din Ucraina și îl avertiza pe Putin asupra acestei „amenințări” pentru el încă din vara anului 2022. Pe atunci, șeful Wagner începea să critice deschis conducerea militară de la Moscova și modul în care gestionează invazia din Ucraina, militând pentru acțiuni mai dure, în acord cu așteptările ultra-războinicilor din Rusia. Dar Putin nu îl asculta pe Patrușev, deoarece Wagner se descurca mai bine decât armata rusă pe câmpul de luptă.

Potrivit unui fost ofițer rus de informații rus, Putin a luat în serios „problema Prigojin” abia din luna octombrie, după o conversație la telefon cu șeful Wagner în care acesta i s-a plâns de lipsa de muniție a mercenarilor săi. Patrușev, care a asistat la discuție, a folosit acest apel telefonic pentru a urzi marginalizarea lui Prigojin.

Treptat, Putin s-a declarat de partea armatei ruse în conflictul său Wagner, ajungându-se până la decizia absorbției mercenarilor în structurile militare ale regimului de la Moscova. Acest plan l-a înfuriat pe Prigojin, care a organizat la 24 iunie un „Marș al Dreptății” împotriva conducerii militare de la Moscova și a ocupat cartierul general pentru operațiuni în Ucraina din orașul Rostov-pe-Don.

Evgheni Prigojin la Bahmut, în estul Ucrainei FOTO Profimedia
Evgheni Prigojin la Bahmut, în estul Ucrainei FOTO Profimedia

Patrușev a considerat răzmerița din 24 iunie drept o oportunitate pentru el de a scăpa pentru totdeauna de șeful Wagner și a luat problema în propriile mâini.

În timp ce Putin se afla într-o vilă departe de Moscova, Patrușev căuta mediatori pentru a opri înaintarea mercenarilor Wagner spre capitala Federației Ruse. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a orchestrat astfel implicarea dictatorului vecin Aleksandr Lukașenko în negocierea unui acord care l-a făcut pe Evgheni Prigojin să oprească marșul și să-și ducă mercenarii în Belarus. În plus, Patrușev a cerut ajutor militar din partea Kazahstanului în cazul în care armata rusă nu ar putea reprima răzmerița. Însă liderul kazah Kassim-Jomart Tokaev l-a refuzat pe oficialul rus de rang înalt, menționează WSJ.

Deși Putin a catalogat răzmerița drept un „cuțit înfipt în spate” și a promis să se răzbune, totuși Prigojin a putut fi observat plimbându-se aparent fără nicio problema între continentul african, Belarus, Sankt Petersburg și chiar Moscova. „Puteți vedea care a fost planul lui Putin... să țină mortul pe picioare”, spune Rolf Mowatt-Larsson, fost șef al CIA la Moscova. Mai exact, liderul de la Kremlin voia să fie la curent cu toate mișcările șefului Wagner pentru a găsi momentul prielnic pentru răzbunare.

Potrivit unor surse din serviciile secrete occidentale, în timp ce Prigojin se plimba pentru a-și salva afacerile sau pentru a găsi noi oportunități, Patrușev îi pregătea moartea. Astfel, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a elaborat un plan, iar Putin nu a obiectat în momentul în care i-a fost prezentat.

Memorial pentru Prigojin undeva în Rusia FOTO EPA-EFE
Memorial pentru Prigojin undeva în Rusia FOTO EPA-EFE

Pe 23 august, în timp ce Prigojin aștepta pe Aeroportul Șeremetievo verificarea aeronavei sale, un dispozitiv exploziv era plasată sub o aripă. În înregistrările video surprinse în acea zi imediat după ora 17.00 se vede cum un avion căruia îi lipsește o aripă cade din cer în apropiere de satul Kujenkino, în regiune regiunea Tver.

„Omul din umbră”

În octombrie, Vladimir Putin a declarat că avionul lui Prigojin s-a prăbușit în urma exploziei unor granade aflate la bord.

Întrebat despre articolul din WSJ, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat, deloc surprinzător, dezvăluirile, catalogându-le drept „ficțiune”.

Nikolai Patrușev, 72 de ani, conduce Consiliul de Securitate al Rusiei din 12 mai 2008 încoace. Anterior, fusese șef al Serviciului Federal de Securitate (FSB, principalul succesor al KGB), la conducerea căruia îl succedase, la 9 august 1999, pe Vladimir Putin, care preluase postul de prim-ministru.

Adept al unei linii dure, Patrușev este considerat drept unul dintre cei mai apropiați și influenți consilieri ai lui Putin, fiind supranumit „Omul din umbră” al liderului de la Kremlin. Patrușev și Putin s-au cunoscut în anii 1970 în timp ce lucrau împreună la filiala KGB din Leningrad, astăzi Sankt Petersburg.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite