Moscova speră în încheierea unui tratat de pace între Armenia şi Azerbaidjan, în ciuda dificultăţilor

0
Publicat:

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat marţi că speră în încheierea unui tratat de pace între Armenia şi Azerbaidjan privind problema spinoasă a enclavei Nagorno-Karabah, în pofida dificultăţilor, relatează AFP, citată de Agerpres.

Serghei Lavrov. FOTO EPA EFE
Serghei Lavrov. FOTO EPA EFE

Încercările de normalizare a relaţiilor mediate de Uniunea Europeană, Statele Unite şi Rusia  între Armenia şi Azerbaidjanul - care au purtat două războaie pentru controlul acestui teritoriu muntos- nu au înregistrat progrese semnificative.

Criză umanitară gravă

La începutul lunii iulie, tensiunile au escaladat. Azerbaidjanul, sub diferite pretexte, a închis traficul pe coridorul Lacin, singura rută care leagă Nagorno-Karabah de Armenia.

Această blocadă azeră a creat o criză umanitară gravă în enclavă, populată în principal de armeni, cu penurie de alimente şi medicamente şi întreruperi frecvente de curent.

„Nu este o cale uşoară"

Serghei Lavrov i-a primit, marţi, la Moscova pe omologii săi armean şi azer.

„A fost acordată o atenţie deosebită problemelor de delimitare, care sunt strâns legate de toate temele aflate în discuţie, şi problemelor încheierii rapide a unui tratat de pace între Baku şi Erevan. Sperăm că semnarea acestui acord va fi punctul culminant al unui amplu proces de negociere", a declarat, potrivit unui comunicat, șeful diplomaţiei ruse, care a  recunoscut însă că „nu este o cale uşoară".

Lavrov a cerut ca Azerbaidjanul să „furnizeze fără întârziere (...) populaţiei din (Nagorno Karabah) alimente, medicamente, produse de primă necesitate şi să asigure o aprovizionare continuă cu energie electrică şi gaze".

Baku, acuzat de „genocid" împotriva etnicilor armeni

Într-un interviu acordat AFP vinerea trecută, premierul armean Nikol Pashinyan a apreciat că un nou război între ţara sa şi Azerbaidjan este „foarte probabil", acuzând Baku de un „genocid" împotriva etnicilor armeni din enclava Nagorno-Karabah.

Primul război în Nagorno-Karabah în anii 1990 s-a soldat cu circa 30.000 de morţi, iar conflictul mai recent, cel din 2020, a făcut 6.500 de morţi de ambele tabere, potrivit AFP.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite