Presiuni pentru Putin. Azerbaidjanul acuză Rusia că nu își respectă obligațiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azerbaidjanul a acuzat Federația rusă că nu își duce la îndeplinire obligațiile din acordul de încetare a focului din 2020, obținut de Moscova pentru a pune capăt războiului dintre partea azeră și Armenia penru controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah, scrie AFP, conform Agerpres.

Soldați ruși în Nagorno-Karabah FOTO Profimedia
Soldați ruși în Nagorno-Karabah FOTO Profimedia

Partea rusă nu a asigurat punerea în aplicare deplină a acordului în cadrul obligaţiilor sale”, a declarat Ministerul de Externe azer, adaugând că Rusia "nu a făcut nimic pentru a împiedica" Armenia să furnizeze echipamente militare forţelor separatiste din enclavă, scrie Agerpres.

Războaie între cele două țări

Între Armenia şi Azerbaidjan au avut loc două războaie - unul la începutul anilor 1990 şi unul în 2020 - pentru controlul Nagorno Karabah, teritoriu azer cu populaţie majoritar armeană. Aceasta şi-a proclamat secesiunea faţă de Azerbaidjan în urmă cu peste trei decenii, la destrămarea Uniunii Sovietice.

În ciuda demersurilor americane şi europene, situaţia de pe teren a escaladat după ce Azerbaidjanul a anunţat, în 23 aprilie, instalarea primului punct de control rutier la intrarea în coridorul Lacin, singura legătură terestră între Armenia şi Nagorno Karabah.

Ruta respectivă era deja blocată de câteva luni, ceea ce a provocat penurii şi pene de curent în enclavă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite