Milionar rus, care avea legături cu un oligarh influent, găsit mort în biroul său. Compania sa era folosită de FSB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de afaceri cu legături cu serviciile de securitate rusești a devenit cel mai recent membru de profil înalt din elita țării care a murit în circumstanțe inexplicabile, relatează Newsweek.

Anton Cerepennikov, în vârstă de 40 de ani, era un antreprenor în telecomunicații FOTO Twitter
Anton Cerepennikov, în vârstă de 40 de ani, era un antreprenor în telecomunicații FOTO Twitter

Anton Cerepennikov, în vârstă de 40 de ani, șeful celei mai mari companii IT din țară, ICS Holding, a fost găsit mort în biroul său din Moscova, potrivit relatărilor locale.

Cauza preliminară a decesului este stopul cardiac, potrivit presei ruse.

Prietenul său Vasili Polonski a declarat însă că nu crede că a murit din această cauză, a relatat postul independent de știri în limba rusă Baza.

Cauza exactă a morții antreprenorului va fi stabilită mai târziu”, a precizat publicația.

ICS Holding era folosit de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pentru supravegherea activităților online ale cetățenilor, potrivit ziarului independent rus Novaia Gazeta.

Publicația a precizat că firma a fost beneficiara unei legi, introdusă în 2018, prin care a fost sporit nivelul de supraveghere pe care serviciile de securitate din Rusia aveau dreptul să o exercite asupra cetățenilor săi.

Aceasta a permis operatorilor de telecomunicații să stocheze înregistrări audio ale apelurilor și mesajelor text timp de șase luni, iar traficul de internet timp de o lună. ICS Holding s-a confruntat cu sancțiuni internaționale în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Cerepennikov a fost partenerul de afaceri al oligarhului Alișer Usmanov, care a fost pus sub sancțiuni internaționale din cauza legăturilor sale cu președintele rus Vladimir Putin.

Antreprenorul recent decedat a făcut parte din consiliul de administrație al USM, precum și al operatorilor de telefonie mobilă Megafon și USM Telecom, controlat de Usmanov, potrivit Novaia Gazeta.

Al doilea om de afaceri rus mort în 48 de ore

Moartea lui vine la o zi după ce s-a raportat că oligarhul miliardar Igor Kudriakov, fost oficial guvernamental și om de afaceri bogat, a fost găsit mort în apartamentul său din Moscova. Potrivit rapoartelor, Kudriakov fusese diagnosticat cu cancer.

Încă o moarte misterioasă a unui manager de top din Rusia”, a scris pe Twitter consilierul ucrainean pentru afaceri interne Anton Gerașcenko.

În Rusia au avut loc recent mai multe decese inexplicabile ale unor oficiali și oameni de afaceri.

În luna iunie, a fost găsit cadavrul lui Artem Bartenev, în vârstă de 42 de ani, care lucra la Tribunalul Districtual Kirovski din orașul Kazan. Acesta căzuse de la fereastra apartamentului său de la etajul 12, potrivit rapoartelor locale.

Tot în iunie, Iuri Demin, 62 de ani, fostul șef al Inspectoratului de Stat pentru Siguranța Rutieră din regiunea Sverdlovsk, a murit după ce a căzut de la etajul al doilea al casei sale de vacanță.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite