Lukaşenko susține că Evgheni Prigojin s-a întors în Rusia: „Este în Sankt Petersburg”

0
Publicat:

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat joi că Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, s-a întors în Rusia, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Aleksandr Lukaşenko. FOTO AFP
Aleksandr Lukaşenko. FOTO AFP

Aleksandr Lukaşenko a mediat un acord între Prigojin şi Moscova pentru încheierea rebeliunii armate din 24 iunie a grupului Wagner, iar după trei zile, liderul de la Minsk a confirmat că Prigojin a ajuns în Belarus, ca parte a înţelegerii.

„Nu se află pe teritoriul Belarusului”

Preşedintele belarus a declarat presei, joi, 5 iulie, că „în ceea ce îl priveşte pe Prigojin, el este în Sankt Petersburg. Nu se află pe teritoriul Belarusului".

Potrivit Reuters, date de urmărire a zborurilor arată că un avion comercial despre care se crede că este folosit de Prigojin a zburat miercuri de la Sankt Petersburg către Moscova, iar joi se îndrepta spre sudul Rusiei,, dar nu este clar dacă şeful Wagner se afla la bord.

Lukaşenko, dispus să discute cu Putin situația lui Prigojin

Lukaşenko a mai spus că a fost de acord să se întâlnească cu omologul rus Vladimir Putin în viitorul apropiat şi că va discuta cu el situaţia patronului companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care, a adăugat el, este „absolut liber'.

Preşedintele belarus a mai adăugat că „nu-l va elimina'' pe şeful Wagner.

Detaliile acordului pentru care Lukaşenko şi-a arogat meritul nu se cunosc. Televiziunea de stat rusă a afirmat miercuri că ancheta asupra rebeliunii continuă.

Oferta de a primi o parte din combatanţii Wagner în Belarus este valabilă în continuare, a mai spus  Lukaşenko, precizând că nu consideră că este un risc, fiind convins că mercenarii lui Prigojin nu vor ataca niciodată ţara.

Perspectiva mutării forţelor ruse respective a ridicat îngrijorări în statele vecine membre ale NATO.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite