Jurnalistul american Evan Gershkovich, inculpat oficial pentru „spionaj”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul american Evan Gershkovich, arestat în Rusia săptămâna trecută, a fost inculpat  oficial pentru "spionaj", vineri, informează AFP, care citează agenţii de presă ruse.

Gershkovich a fost arestat săptămâna trecută în orașul Ekaterinburg FOTO PROFIMEDIA
Gershkovich a fost arestat săptămâna trecută în orașul Ekaterinburg FOTO PROFIMEDIA

Potrivit Interfax, citat de Agerpres, Gershkovich, corespondent al cotidianului Wall Street Journal (WSJ), este urmărit în baza articolului 276 al Codului Penal rus. Dacă va fi găsit vinovat, jurnalistul riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

Agenţia de presă TASS informează la rândul său că autorităţile l-au "inculpat pe Gershkovich pentru spionaj în folosul ţării sale". "El a negat categoric acuzaţiile şi a declarat că activităţile sale în Rusia erau de ordin jurnalistic", a adăugat TASS, citând o sursă anonimă din cadrul forţelor de securitate.

Această inculpare deschide calea spre un proces a cărui dată nu a fost încă anunţată.

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat la 30 martie că l-a arestat, la Ekaterinburg, pe cetăţeanul american Evan Gershkovich, pe care l-a acuzat de strângerea de informaţii secrete de stat despre o companie rusă din domeniul apărării.

Gershkovich, în vârstă de 31 de ani, este un reporter vorbitor de limbă rusă - născut în familia unor emigranţi sovietici în SUA (tatăl său fiind originar din Moscova, iar mama sa din Odesa) -  cunoscut pentru rigoarea cu care îşi verifică informaţiile.

Publicaţia Wall Street Journal a respins acuzaţia că Evan Gershkovich spiona. Casa Albă a denunţat o arestare "inacceptabilă", iar purtătoarea de cuvânt a acesteia, Karine Jean-Pierre, a calificat drept "ridicolă" acuzaţia de spionaj.

SUA au cerut eliberarea imediată a jurnalistului

Vineri, liderul majorităţii democrate şi cel al minorităţii republicane din Senatul american au îndemnat la unison la eliberarea "imediată" a jurnalistului Evan Gershkovich.

"Condamnăm ferm detenţia arbitrară a acestui cetăţean american şi reporter al cotidianului Wall Street Journal", au scris democratul Chuck Schumer şi republicanul Mitch McConnell, într-un rar comunicat comun.

Cei doi au cerut "eliberarea imediată a acestui jurnalist independent, respectat în lumea întreagă".

Arestarea lui Gershkovich vine într-un context de represiune sporită în Rusia împotriva presei după ofensiva contra Ucrainei, care a tensionat foarte mult relaţiile dintre Moscova şi Washington.

Washingtonul a acuzat în repetate rânduri Rusia că arestează în mod arbitrar cetăţeni americani pentru a-i folosi ca monedă de schimb şi pentru a recupera cetăţeni ruşi arestaţi în SUA.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite