Alertă după arestarea lui Gherșkovici: Casa Albă le cere americanilor să nu călătorească în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken i-a îndemnat anterior pe americanii care locuiesc în Rusia să părăsească țara imediat.

Corespondentul american al The Wall Street Journal, Evan Gherșkovici. Foto: Arhiva Adevărul
Corespondentul american al The Wall Street Journal, Evan Gherșkovici. Foto: Arhiva Adevărul

În lumina arestării corespondentului american al The Wall Street Journal, Evan Gherșkovici, administrația Statelor Unite face apel la cetățenii americani să se abțină de la a călători în Rusia. Anunțul a venit joi, în timpul unei întîlnirii regulate a secretarului de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre, cu jurnaliștii.

Acum, cel mai bun remediu al nostru pentru a preveni astfel de lucruri este să-i descurajăm [pe americanii] să călătorească în Rusia și vom continua să fim clari cu privire la acest lucru”, a spus purtătorul de cuvânt.

În acest sens, ea a menționat cazurile americanilor Paul Whelan și Trevor Reid, care au fost anterior condamnați în Federația Rusă (acesta din urmă a fost schimbat ulterior cu rusul Konstantin Yaroshenko). "Au fost arestați sub administrația anterioară. Și, după cum știți cu toții, încă muncim din greu pentru a-l aduce pe Paul acasă. Acesta este ceea ce ne angajăm. Ați auzit-o de la președintele Joe Biden, ați auzit-o de la secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, ați auzit asta de la colegii mei din Consiliul Național de Securitate”, a adăugat Jean-Pierre.

Anterior, în legătură cu arestarea lui Gherșkovici, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, le-a cerut  cetățenilor americani care locuiesc în Rusia să o părăsească imediat, iar celor care se îndreaptă acolo să renunțe la astfel de planuri. 

Despre arestarea jurnalistului WSJ în Rusia

Tribunalul Lefortovo l-a arestat pe Evan Gherșkovici, un cetățean american care a fost reținut anterior sub suspiciunea de spionaj și lucrează în biroul din Moscova al ziarului american The Wall Street Journal. 

Circumstanțele detenției

 • Potrivit FSB, Gherșkovici a fost reținut în timp ce încerca să obțină informații secrete. El a colectat date care constituie un secret de stat despre activitățile uneia dintre întreprinderile complexului militar-industrial al Rusiei.
 • Departamentul de Investigații al FSB al Federației Ruse a deschis un dosar penal în temeiul art. 276 din Codul penal al Federației Ruse („Spionajul”).  

Decizia instanței

 • Tribunalul Lefortovo l-a arestat pe jurnalistă într-un dosar de spionaj până pe 29 mai. El va fi reținut în centrul de arest preventiv Lefortovo. Problema formulării acuzațiilor împotriva lui Gherșkovici este în curs.
 • Cazul Gherșkovici este marcat drept „secret”, au declarat oficialii de aplicare a legii pentru TASS.
 • Prin acord, avocatului Daniil Berman nu i s-a permis să participe la proces în interesul lui Gherșkovici. Corespondentul avea un avocat din oficiu.
 • Jurnalistul a pledat nevinovat.
 • Apărarea lui Gherșkovici intenționează să facă apel împotriva deciziei instanței și să ceară ca anchetatorii să se familiarizeze cu materialele arestării.

Declarațiile Moscovei

 • Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova , a spus că activitățile lui Gherșkovici nu au nicio legătură cu jurnalismul. Potrivit acesteia, nu este prima dată când statutul de „corespondent străin”, viza jurnalistică și acreditarea sunt folosite ca acoperire.
 • Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a spus că Gerșkovici a fost prins în flagrant, el a menționat că Kremlinul este familiarizat cu publicațiile sale. Peskov a spus că restul corespondenților The Wall Street Journal, care desfășoară „activități jurnalistice normale”, pot continua să lucreze în Rusia. El și-a exprimat, de asemenea, speranța că incidentul nu va duce la închiderea instituțiilor mass-media ruse din străinătate. 
 • Ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Serghei Ryabkov, a spus că este prematur să se ridice problema posibilității schimbului lui Gherșkovici.
 • Ministerul rus de Externe a declarat că viza și documentele pentru activități jurnalistice ale lui Gherșkovici nu erau expirate. Departamentul diplomatic a remarcat că vizele jurnaliştilor străini sunt eliberate în mod obişnuit și nu există restricţii suplimentare.
 • Partea rusă a oferit acces consular lui Gherșkovici, a spus reprezentantul oficial al departamentului, Maria Zakharova.

Declarații de la Washington

 • Joe Biden a fost informat despre arestarea lui Gherșkovici . Casa Albă a spus că Departamentul de Stat este în legătură nu numai cu ziarul, ci și cu familia jurnalistului.
 • Secretarul de stat al SUA și-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la arestarea jurnalistului și a cerut, de asemenea, americanilor care locuiesc în Rusia să o părăsească imediat, iar celor care se îndreaptă într-acolo să renunțe la astfel de planuri.
 • Potrivit lui Blinken, Departamentul de Stat este în contact direct cu guvernul rus în cazul Gherșkovici.

Reacția The Wall Street Journal

 • Ziarul  a negat acuzațiile împotriva lui Gherșkovici și a cerut eliberarea imediată a acestuia.
 • Publicația și-a exprimat  „îngrijorarea profundă” pentru siguranța jurnalistului.
 • Gherșkovici lucrează în biroul din Moscova al The Wall Street Journal și acoperă evenimentele din Rusia.
RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite