Ce motive poate avea Moscova să aresteze un jurnalist american Explicația unui fost ofițer CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii americanii încearcă să-și dea seama care ar putea fi intențiile Moscovei după arestarea recentă a unui jurnalist american, corespondent pentru Wall Street Journal, sub acuzații de spionaj în favoarea Washingtonului.

Evan Gershkovich riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare FOTO Profimedia
Evan Gershkovich riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare FOTO Profimedia

Aceste acuzații pe care Casa Albă le-a catalogat drept „ridicole” ar putea fi modalitatea Moscovei de a-și asigura o monedă de schimb cu SUA, cum ar putea fi și o reacție la numărul mare de spioni ruși, inclusiv așa-zis „ilegali”, deconspirați recent în Europa și în SUA, spun foști oficiali în domeniul informațiilor și un membru al Congresului american, relatează NBC News.

Evan Gershkovich (31 de ani), un reporter vorbitor de limbă rusă născut în familia unor emigranți sovietici în SUA (tatăl său fiind originar din Moscova, iar mama sa din Odesa) și cunoscut pentru rigoarea sa cu care şi verifică informațiile, a fost arestat în timpul unei deplasări în interes de serviciu în orașul Ekaterinburg. Kremlinul susține că jurnalistul a fost prins „în flagrant delict”.

FSB susţine că Gershkovich strângea date despre activitățile „strict secrete” ale unei întreprinderi din complexul militar-industrial al Rusiei.

Jurnalistul era dat dispărut de miercuri, după ce fusese răpit din fața unui restaurant din Ekaterinburg. El se afla în acest oraș de pe partea estică a Munților Ural pentru a realiza un material despre atitudinea localnicilor față de război.

„Momentul ales pentru arestare pare o provocare calculată pentru a umili SUA şi a intimida presa străină care lucrează în continuare în Rusia”, a subliniat WSJ, care a cerut expulzarea ambasadorului rus în SUA.  

Jurnalistul riscă între 10 și 20 de ani de închisoare, în conformitate cu articolul 276 Codul Penal al Federației Ruse.

„Problema este că noua legislație rusă permite o pedeapsă de 20 de ani închisoare pentru orice persoană care se interesează de chestiuni militare, de la operațiunea militară specială pănă la companii militare private și Statul Major”, a explicat Tatiana Stanovaia, care conduce centrul de analize R.Politik.

Eșecuri de spionaj

În ultimele luni, Rusia a suferit o serie de eșecuri jenante în ceea ce privește operațiunile sale de informații peste hotare, sute de presupuși spioni ruși fiind expulzați sau acuzați de spionaj în mai multe țări.

De pildă, la mijlocul lunii martie, Polonia a arestat nouă cetățeni ruși, acuzându-i că pregăteau acțiuni de sabotaj asupra liniilor ferate folosite pentru transportul ajutoarelor militare occidentale către Ucraina. Zilele trecute, autoritățile americane au anunțat punerea sub inculpare a spionului rus Serghei Cerkasov, care s-a infiltrat în SUA sub identitatea falsă a unui brazilian, Victor Muller Ferreira: absolvent al Școlii de Studii Internaționale Avansate Johns Hopkins din SUA , este acuzat că a încercat să obțină un post la Curtea Penală Internațională de la Haga.

Suedia, Norvegia și Germania au anunțat a rândul lor că au deconspirat și dejucat tentative de spionaj rusesc în ultimele luni, în timp ce oficialitățile din Grecia au dat detalii în presă cu privire la activitatea proprietarului unui magazin de tricotaje din Atena, suspectat că este de fapt un spion rus.

Șeful serviciului britanic de informații externe MI6 estimează că aproximativ jumătate dintre spionii ruși care acționau în Europa sub acoperire diplomatică au fost expulzați în primele șase luni de la invazia rusă a Ucrainei, în februarie 2022.

Un număr neobișnuit de mare de spioni ruși au fost arestați cu ajutorul FBI și CIA, a dezvăluit un fost înalt oficial american de contrainformații familiarizat cu dosarul. În vizorul serviciilor de informații au fost în special cetățeni ruși care se infiltrează în calitate de așa-numiți „ilegali”; aceștia au nume și pașapoarte false, spre deosebire de spionii ruși detașați la ambasade, care se bucură de protecție diplomatică.

„Multe țări dispun de capacități solide pentru a contracara pe cont propriu eforturile serviciilor de informații rusești", a declarat un oficial american, care a făcut declarații sub anonimat, întrucât nu este autorizat să discute despre informații sensibile în legătură cu activitatea serviciilor peste hotare.

Cât privește cazul arestării jurnalistului de la Wall Street Journal, foșți oficiali din domeniul informațiilor apreciază că este prea devreme pentru a ști care sunt intențiile Moscovei și motivul pentru care Kremlinul a decis să-l aresteze săptămâna trecută, joi, pe Evan Gershkovich, sub acuzații de spionaj - pe care atât Washingtonul, cât și publicația la care lucrează le-a catalogat drept lipsite de fundament.

Care ar putea fi motivele Kremlinului

Obiectivul lui Putin ar putea fi acela de a întări în fața audienței din Rusia mesajul că Occidentul complotează pentru a slăbi Rusia, Dar la fel de bine Moscova ar putea dori să-și asigure o monedă de schimb pentru a obține concesii din partea Occidentului, inclusiv eliberarea cetățenilor săi acuzați de spionaj în străinătate.

„Adesea, dinamica politică internă din Rusia este motorul din spatele acestei decizii. Chiar dacă Putin controlează lucrurile, este evident că își dorește să difuzeze aceste narațiuni conform cărora străinii cauzează probleme. Arestarea unui reporter străin susținând că este spion - ceea ce știm că nu este adevărat - alimentează narațiunea conform căreia Occidentul ne subminează din interior și dușmanii sunt peste tot", a declarat John Sipher, un fost ofițer superior al CIA care a lucrat în Rusia și ulterior a fondat Spycraft Entertainment.

„Este greu de spus despre ce este vorba, dar este clar că face parte din arsenalul de arme al Kremlinului. O pot folosi pentru a face un schimb”, a explicat Sipher.

Anul trecut, jucătoarea americană de baschet Brittney Griner a fost arestată în Rusia pentru acuzații de trafic de droguri, fiind condamnată la nouă ani de închisoare. Ea a fost eliberată în decembrie în cadrul unui schimb cu Viktor Bout, un traficant de arme care ispășea o pedeapsă de 25 de ani în SUA.

Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a exclus joi un schimb rapid de prizonieri care să îl implice pe Gershkovici.

Nici măcar nu aș lua în considerare această problemă acum, pentru că persoanele care au anterior obiectul unui schimb și-au ispășit deja pedepsele”, a declarat Ryabkov, citat de agențiile ruse de știri.

„Este destul de plauzibil ca presiunea exercitată de SUA și aliații săi asupra serviciilor de spionaj rusești din întreaga lume să fie un factor în acest caz, dar este prea devreme pentru ne pronunța. Pur și simplu nu știm”, a declarat un oficial al Congresului american.

În trecut, autoritățile europene obișnuiau să nu insiste prea mult asupra suspecților de spionaj. De la invazia asupra Ucrainei însă au avut loc o serie de arestări de profil înalt, astfel de anunțuri fiind adesea acompaniate de promisiuni din partea înalților oficiali europeni de a zădărnici tentativele de spionaj rusesc.

„Serviciile de informații rusești se află sub presiune și trebuie să arate că fac ceva”, a explicat Sipher.

„Odată ce atât de mulți dintre ei, în special ilegali, sunt depistați, acest fapt indică că sunt mai mulți ruși care vorbesc - adică există mai multe surse pentru serviciile de informații americane".

Cu toate acestea, nu este clar cât de multe pagube au reușit să provoace presupușii spioni ruși, inclusiv o presupusă cârtiță de rang înalt din cadrul serviciilor de informații germane, acuzată că a transmis secrete Moscovei.

Spioni prea neglijenți?

În unele cazuri, acțiunile spionilor ruși denotă amatorism, de pildă aceștia nu sunt atenți să își acopere urmele, potrivit oficialilor occidentali și foștilor ofițeri de informații americani.

De pildă, Serghei Cerkasov, cetățeanul rus acuzat săptămâna trecută de autoritățile americane de spionaj pentru Moscova, nu și-a putut ascunde entuziasmul atunci când a fost admis la prestigioasa Școală de Studii Internaționale Avansate Johns Hopkins din SUA.

„Am câștigat, frate. Acum suntem în liga băieților mari”, i-a comunicat el supraveghetorului său rus, potrivit documentelor judiciare depuse în SUA.

Cerkasov și-a expus planurile ambițioase de a se integra în rândul elitelor politice din Washington într-o manieră care amintește de serialul "The Americans".

După ce l-au prins, autoritățile americane au reușit să acceseze computerul și dispozitivele electronice ale lui Cherkasov, descoperind o adevărată mină de aur: e-mailuri către supraveghetorii săi ruși, înregistrări ale transferurilor bancare și aranjamente privind locurile unde să lase mesaje secrete, potrivit documentelor judiciare.

Cerkasov a fost pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea unei puteri străine, dar și de infracțiuni care decurg din presupusele sale activități ilegale în SUA, inclusiv fraudă, au declarat procurorii americani.

În prezent, spionul rus este încarcerat în Brazilia.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite