Încă două submarine nucleare intră în dotarea Marinei ruse

0
Publicat:

Vladimir Putin s-a afișat luni la inaugurarea a două submarine cu propulsie nucleară care urmează să se alăture flotei ruse.

Submarinul „Imperator Aleksandr III” FOTO EPA-EFE
Submarinul „Imperator Aleksandr III” FOTO EPA-EFE

„Krasnoiarsk” şi „Imperator Aleksandr III”, a căror construire a durat aproape şase ani, reprezintă a patra generaţie de submarine cu propulsie nucleară ruse. Cele două submarine urmează să se alăture Flotei ruse din Pacific, transmite Agerpres, care citează agențiile de presă AFP și Reuters.

La începutul lunii trecute, Ministerul rus al Apărării anunţa că submarinul „Imperator Aleksandr III” a desfăşurat cu succes un test de lansare a rachetei balistice Bulava, proiectată să transporte focoase nucleare.

În cursul ceremoniei de inaugurare, desfăşurate luni la Severodvinsk, în apropiere de Arhanghelsk (nord-vest), Putin a salutat intrarea în serviciul forţelor marine ruse a acestor „redutabile transportoare de rachete”. La fel ca în cazul altor arme dezvoltate de Rusia, el a spus că sunt „fără echivalent în categoria lor”.

„Munca vizând creşterea puterii maritime a Rusiei va continua fără nicio îndoială”, a susținut Putin, promiţând să întărească prezenţa navală rusă „în Arctica, Extremul Orient, Marea Neagră, Marea Baltică şi Marea Caspică”.

Potrivit liderului de la Kremlin, alte opt submarine nucleare de diverse clase se află în producţie pe şantierele navale ale Rusiei.

De la lansarea invaziei din Ucraina şi în reacţie la eşecurile în plan militar suferite de forţele ruse în 2022, Moscova încearcă să-și întărească forţele armate. În octombrie, Parlamentul rus a dat undă verde creşterii cheltuielilor militare, iar la începutul acestei luni Putin a ordonat majorarea cu 15% a numărului de soldaţi.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite