Submarinul rus cu propulsie nucleară Imperator Aleksandr III a desfăşurat cu succes un test al rachetei Bulava

0
Publicat:

Submarinul rus cu propulsie nucleară Imperator Aleksandr III a desfăşurat cu succes un test de lansare a rachetei balistice Bulava, proiectată să transporte focoase nucleare, a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.

Racheta Bulava / FOTO: defenseromania.ro
Racheta Bulava / FOTO: defenseromania.ro

"Lansarea unei rachete balistice este elementul final al testelor, după care va fi luată o decizie privind acceptarea navei în cadrul forţelor navale", a transmis ministerul pe reţeaua de mesagerie Telegram.

Racheta intercontinentală, lansată de sub apă de pe o poziţie din Marea Albă, în largul coastei de nord a Rusiei, a atins o ţintă aflată la câteva mii de kilometri distanţă, în peninsula Kamchatka din Extremul Orientul rus, a menţionat ministerul, fără a preciza când anume a avut loc testul.

Imperator Aleksandr III, clasa Borei, echipat cu 16 rachete Bulava şi torpile moderne, a fost lansat la apă în decembrie, într-o ceremonie la care a asistat şi preşedintele rus Vladimir Putin, a menţionat TASS.

Forţele navale ruse dispun de trei submarine cu propulsie nucleară din clasa Borei în serviciu, unul în faza de testare şi alte trei în construcţie, potrivit ministerului.

Racheta Bulava, de 12 metri lungime, cu o rază estimată la 8000 kilometri şi putând să transporte până la şase focoase nucleare, a devenit piatra de temelie a segmentului naval al "triadei nucleare" ruse.

Vladimir Putin insistă ca Rusia să-şi menţină capacitatea de descurajare nucleară pentru a contracara ceea ce a calificat drept ameninţări în creştere la adresa securităţii, într-un context în care relaţiile dintre Moscova şi Occident trec prin tensiuni-record după invazia rusă din Ucraina din 2022, mai notează Reuters.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite