În Rusia, districtele militare Moscova și Leningrad au fost recreate, iar cel de Sud a fost extins

0
Publicat:

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind reînființarea districtelor militare Moscova și Leningrad și includerea Donbass și Novorossiya în Districtul Militar de Sud.

Foto: ISW
Foto: ISW

Prin același decret, de la 1 martie, Districtul Militar de Vest este desființat, iar Flota Nordului este lipsită de statutul de „asociație teritorială strategică interspecifică”, care a echivalat de fapt cu raioanele militare.

Noile districte vechi

  • Districtele militare Moscova și Leningrad au fost desființate în 2010, când pe baza lor a fost creat cel de Vest. În 2014, Flota de Nord a fost separată de componența sa, transformată într-un comandă comună strategică, ale cărei trupe erau staționate în regiunile Arhangelsk și Murmansk, Komi și Okrugul autonom Neneț.
  • Districtele militare recreate Moscova și Leningrad includeau regiunile care făceau parte din ele la momentul abolirii.
  • Organele administrative ale districtului militar din Moscova vor fi amplasate într-o clădire istorică de pe digul Kosmodamianskaya din Moscova. Ele sunt programate să fie transferate acolo în martie.

Motivele reorganizarii

  • Necesitatea recreării districtelor militare Moscova și Leningrad a fost anunțată de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, în decembrie 2022, la consiliul final al departamentului militar, cu participarea președintelui. Apoi ministrul a explicat acest lucru prin necesitatea de a răspunde „dorinței NATO de a-și crește potențialul militar în apropierea granițelor ruse, precum și de a extinde Alianța Nord-Atlantică prin aderarea Finlandei și Suediei”.
  • În decembrie 2023, Putin a spus că Rusia a fost forțată să recreeze districtul militar Leningrad și să concentreze acolo „anumite unități militare” din cauza aderării Finlandei la NATO.
  • Finlanda și Suedia au depus cereri de aderare la Alianța Nord-Atlantică în mai 2022. Prima a devenit oficial membru al blocului în aprilie 2023, al doilea se va putea alătura acestuia după aprobarea cererii sale de către parlamentul Ungariei – ultima țară care încă nu a făcut acest lucru (votul Parlamentului a fost în sfârșit dat, dar încă nu a fost ratificat și d președinte).

Extinderea Districtului Militar de Sud

  • Districtul Militar de Sud include Republicile Populare Donețk și Lugansk, regiunile Zaporojie și Herson.
  • Până la prăbușirea Uniunii Sovietice, două regiuni din Donbass făceau parte din districtul militar Kiev, iar două regiuni din Novorossiya făceau parte din districtul militar Odessa.
Foto: TASS
Foto: TASS
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite