Există riscul ca NATO să cunoască un „moment Pearl Harbor” în relaţia cu Rusia, avertizează şeful diplomaţiei Lituaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergisa avertizat luni asupra riscului ca NATO să cunoască un „moment Pearl Harbor" în relaţia cu Rusia, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Statele baltice spun că amenințarea din partea Rusiei este reală FOTO SHUTTERSTOCK
Statele baltice spun că amenințarea din partea Rusiei este reală FOTO SHUTTERSTOCK

„Nu putem aştepta un al doilea moment Pearl Harbor, unul al nostru”, a spus el într-un interviu acordat postului german de televiziune ZDF, întrebat fiind despre percepţia diferită a ameninţării Rusiei în nordul şi sudul Europei.

„Securitatea noastră, a tuturor, este interconectată. Dacă Lituania este nesigură, alte părţi ale Europei sunt nesigure", a spus Landsbergis.

Ministrul lituanian a subliniat importanţa continuării acordării de sprijin şi arme Ucrainei pentru ca Rusia să poată fi "oprită" acolo, în caz contrar conflictul riscă să se extindă şi să ajungă şi în Uniunea Europeană.

„A sunat ceasul deşteptător, dar încă nu ne-am dat jos din pat. Cea mai mare problemă este că nu ştim cât timp ne-a mai rămas", a avertizat el, subliniind că Rusia are capacitatea de a mobiliza încă 400.000 de soldaţi, în timp ce construieşte noi tancuri şi armament.

Înainte de o reuniune a miniştrilor de externe din UE la Bruxelles, Landsbergis, a spus că Uniunea Europeană trebuie „cel puţin să-şi înăsprească” sancţiunile împotriva Rusiei după moartea în închisoare a principalului critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, considerând că „jumătăţile de măsură" nu sunt suficiente pentru a-l opri pe preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite