Suedia devine cel de-al 32-lea stat membru NATO. Ultimul hop, depășit în Parlamentul Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul Ungariei, dominat de partidul premierului Viktor Orban, a ratificat luni protocolul de aderare a Suediei la NATO, care se extinde astfel la 32 de membri.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Votul programat pentru luni în Parlamentul Ungariei pe tema aderării Suediei la NATO nu a constituit o surpriză, în condițiile în care Fidesz, partidul lui Orban, deține două treimi din deputați, iar opoziția făcea presiuni de mai mult timp pentru o decizie favorabilă Suediei.

Astfel, candidatura Suediei a fost aprobată cu o majoritate covârşitoare de voturi (188 dintr-un total de 199), după aproape doi ani de aşteptare, remarcă AFP.

Premierul suedez Ulf Kristersson a salutat „zi istorică”. „Suedia este pregătită să îşi asume responsabilităţile în materie de securitate euroatlantică”, la aproape doi ani de la începerea procesului de aderare, a subliniat el.

Suedia a decis să adere la NATO după lansarea invaziei ruse din Ucraina și a făcut demersuri în acest sens împreună cu Finlanda.

În timp ce procesul de aderare a Finlandei a decurs mai rapid, cel al Suediei s-a împotmolit din cauza unor obstacole puse de Turcia și Ungaria.

Dacă liderul turc Recep Tayyip Erdogan a invocat ca pretext predarea unor lideri kurzi pe care îi cataloghează drept „teroriști”, Viktor Orban s-a arătat deranjat de criticile aduse de Suedia la adresa politicilor sale ultraconservatoare și a amânat în repetate rânduri votul din Parlamentul de la Budapesta.

În cele din urmă, Orban și-a dat acordul pentru aderarea Suediei după ce a semnat un acord de cooperare militară. Potrivit acordului, Suedia ar urma să vândă Ungariei patru avioane de luptă Gripen.

De-acum, Suedia trebuie să depună „instrumentul de aderare” la Washington pentru a deveni cel de-al 32-lea membru al NATO. Extinderea NATO în Finlanda și Suedia este considerată un „eșec geostrategic” pentru Vladimir Putin în urma invaziei sale din Ucraina.

Finlanda și Suedia au renunțat la îndelungatele lor politici de neutralitate tocmai pentru a nu avea soartea Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite