Două dintre victimele exploziei nucleare din Rusia au murit din cauza radiaţiilor. „Simptomele contaminării radioactive creşteau cu fiecare oră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma exploziei mortale de la începutul acestei luni, din Rusia, de la o bază de testare a rachetelor nucleare din nord-vestul ţării, doi membri ai personalului au murit din cauza expunerii la radiaţii, nu a rănilor traumatice, potrivit informaţiilor publicate de Novaya Gazeta.

Explozia de pe 8 august a avut loc la o bază din Nionoksa, în nordul îndepărtat al Rusiei, regiunea Arhanghelsk. Ministerul rus al Apărării a declarat iniţial că deflagraţia a ucis doi oameni şi a rănit alţi şase, dar agenţia nucleară Rosatom a dezvăluit, ulterior, că cinci persoane care lucrau la bază au murit şi alte trei au fost rănite. Rosatom a declarat că explozia a avut loc în timp ce inginerii testau  o sursă de energie nucleară pentru o rachetă şi au fost aruncaţi în mare de suflul exploziei.

Însă miercuri, ziarul independent Novaya Gazeta a scris că doi dintre pacienţii care au fost răniţi în explozie au murit din cauza expunerii la radiaţii, înainte să poată fi transportaţi la un spital din Moscova pentru tratament.

„Doi dintre pacienţi nu au rezistat până la aeroport şi au murit”, a spus un membru al echipajului medical, care a preferat să rămână anonim, pentru publicaţia citată. „Doza de radiaţii a fost foarte ridicată şi simptomele contaminării radioactive creşteau cu fiecare oră”.

Publicaţia a confirmat şi informaţiile transmise anterior de Moscow Times că membri ai echipei medicale care i-a tratat pe cei răniţi în accidentul nuclear nu au fost informaţi cu privire la o expunere la radiaţii, ca urmare a contactului cu pacienţii.

Un angajat al spitalului unde au fost transportaţi răniţii a declarat pentru Novaya Gazeta că urme de Cesiu 137 au fost detectate în zona de primiri urgenţe la o oră după ce pacienţi au fost primiţi şi că acest lucru a dus la o decontaminare. „Medicii şi asistentele au folosit săpun pentru decontaminare. Personalul medical avea doar măşti pentru protecţie”, a adăugat angajatul pentru sursa citată.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite