Isteria din farmaciile sucevene după incidentul nuclear din Rusia. „Vor să cumpere iodură de potasiu “
0Neîncrederea românilor în instituţiile statului s-a cronicizat. Drept dovadă, în pofida comunicatelor oficiale transmise de autorităţile publice cu privire la faptul că România nu a fost afectată de explozia rachetei cu încărcătură nucleară produsă în Rusia, zeci de suceveni au luat cu asalt farmaciile pentru a cumpăra iodură de potasiu.
Isteria generalizată a pornit în urma unui fake-news, care s-a propagat cu viteză foarte mare pe Facebook şi pe Whatapp. „Este recomandat ca mâine de la 12 până luni seara să nu ieşiţi prea mult din casă şi mai ales la drum. Este bine şi să ţineţi ferestrele închise, pentru că atunci trec nori radioactivi deasupra României dinspre Rusia”, acesta este mesajul fals citit de mii de români, la sfârşitul săptămânii trecute.
Imediat după apariţia mesajului, zeci de suceveni au luat cu asalt farmaciile în căutare de iodură de potasiu, medicamentul care a fost împărţit populaţiei, după explozia de la Cernobîl pentru anihilarea unui anumit tip de element radioactiv.
„Au fost cam 20 de persoane în fiecare farmacie care au cerut iodură de potasiu, care este un produs destul de scump. Un flacon costă la distribuitor cam 60 de lei. Aceste medicamente se dau pe bază de reţetă. Acum, legislaţia ne permite să eliberăm şi în regim de urgenţă. Urgenţa ce înseamnă? Omul să mai fi luat medicamentul, să-l fi uitat acasă, să vrea să continue un tratament şi nu are cum să ajungă la medicul de familie. Nu putem elibera medicamentele doar aşa, că se aude că sunt nişte radiaţii la mii de kilometri sau că s-a întâmplat ceva la aşa o distanţă fără ca Ministerul Sănătăţii să fi instituit o stare de alertă. Nu există această stare de urgenţă. Apoi, dacă pacientul merge la medicul de familie şi cere iodură de postasiu, ce ar putea să scrie medicul pe reţetă, ce diagnostic?”, ne-a declarat Doiniţa Cocriş, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Suceava.
La mijlocul acestei săptămâni, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Liliana Grădinariu, a arătat, într-un comunicat de presă, că în judeţ nu au fost evidenţiate creşteri ale radioactivităţii după accidentul nuclear din nordul Rusiei.
„Vă informăm că în ceea ce priveşte incidentul nuclear din nordul Rusiei, din data de 8 august 2019, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava prin laboratorul de igiena radiaţiilor a efectuat măsurători privind doza în aer, iar rezultatele au fost la nivelul fondului naţional - deci, nu au fost evidenţiate creşteri ale radioactivităţii”, a transmis DSP Suceava.
Anterior, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Comisia pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi Agenţia pentru Protecţia Mediului au arătat într-un comunicat de presă comun că „nu există nici un pericol radiologic pentru populaţie sau pentru mediu, după incidentul nuclear din nordul Rusiei”. La fel a spus şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Problema este că unii dintre cei care au citit comunicatele oficiale, fie au ignorat complet informaţiile, fie le-au pus la îndoială.
„Nivelul radioactivitaţii e crescut, simţim pe propria piele. Nicio instituţie din România nu recunoaşte realitatea”, a comentat pe Facebook Carmen Hulubaş. „Gargară. Şi dezastrul de la Cernobil a fost ascuns de autoritaţi”, a scris Diana Alexandra Hriţuleac.
Pe de altă parte, informaţia oficială s-a propagat mai lent decât informaţia falsă şi alarmistă. Asta deşi instituţiile statului au avut la dispoziţie un sistem la fel de rapid de difuzare, pe care însă nu l-au folosit. Este vorba despre sistemul Ro-Alert. Şeful ISU Suceava, Costică Gheaţă, susţine că sistemul poate fi folosit doar în cazurile de urgenţă.
„Sistemul Ro-Alert este o aplicaţie folosită strict înaintea producerii unor situaţii de urgenţă, aici ar fi fost o chestiune de informare, nu exista situaţia de urgenţă. Lucrul acesta s-ar fi putut face la nivelul ţării, mesajul să fi fost transmis de IGSU, pentru că panica este pe tot teritoriul naţional. Dar, sistemul a fost conceput pentru situaţii de urgenţă”, a arătat Gheaţă.