„Vino voluntar! Schimbă-ți viața!” Reclamele pentru recrutare în armată care i-au nemulțumit pe ruși VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de reclame privind recrutarea în armata rusă au stârnit dezbateri aprinse între bloggerii militari asupra a ceea ce îi motivează cu adevărat pe ruși să lupte în războiul lui Putin în Ucraina, conform The Moscow Times.

Recruți ruși la antrenament Foto Profimedia
Recruți ruși la antrenament Foto Profimedia

Câteva spoturi publicitare, produse în mod anonim, apărute pentru prima dată online săptămâna trecută, îi înfățișează pe ruși săraci dar după ce se alătură Forțelor Armate Ruse, încep să o ducă mai bine.

O reclamă arată un tânăr care se înrolează în armată pentru ca bunicul lui, sărac, să nu fie nevoit să își vândă Lada, o mașină de fabricație sovietică.

Videoclipul începe cu un bărbat în vârstă care se uită cu poftă la un câțiva cârnați, într-un magazin, dar după ce își numără bănuții din portofel și vede că nu îi ajung, așa că îi pune înapoi pe raft.

Apoi bărbatul decide să-și vândă vechia Lada. Nepotul său îl surpinde cum stă la fereastră uitându-se trist la mașină.

Ulterior s-ar fi găsit și un cumpărător, dar care îi oferea doar 30 de mii de ruble pentru mașină, jumătate din suma convenită inițial, ceea ce îl nemulțumea și mai mult pe bătrân. Dar apare nepotul zâmbind: „bunicule, am semnat contractul – acum vom fi cu siguranță bine”.

Într-un alt videoclip distribuite pe scară largă, se spune povestea unui tată care decide să se înroleze în armata rusă pentru a-i cumpăra ficei sale un telefon.

Într-o altă reclamă, o femeie căsătorită vrea să se împace cu fostul ei iubit și să întemeieze o familie cu acesta după ce îl vede îmbrăcat în uniformă.

„Devino un voluntar! Schimbă-ți viața!”, notează majoritatea reclamelor care promit plăți peste salariul mediu din Rusia, scăparea de datorii, un statut social și alte stimulente de natură financiară.

Bloggerii ruși pro-război au criticat reclamele, susținând că modul în care acestea pun accentul pe motivația financiară pentru a te alătura armatei trădează ceea ce ei consideră obiectivele ideologice mai nobile.

Faptul că ele au fost produde anonim a alimentat speculațiile printre bloggerii pro-război, că campania ar fi fost ordonată de armata ucraineană. Auzațiile au fost însă respinse.

Un scuipat atât de mare asupra poporului nostru poate fi considerată doar o crimă”, a scris reporterul televiziunii ruse de stat Andrei Medvedev pe canalul său de mesagerie Telegram marți.

Dar alte personalități publice pro-război au recunoscut în mod deschis motivațiile financiare ale soldaților ruși, mai degrabă decât de principiu, la televiziunea controlată de stat.

Jurnaliștii de investigație au descoperit că actorii din reclame au fost plătiți cu 8.000 de ruble (113 dolari), dar aceștia au sușținut

iStories, un site de știri de investigații, a declarat că reclamele au apărut pentru prima dată pe o pagină puțin cunoscută din cea mai populară rețea socială din Rusia, VKontakte. Pagina și videoclipurile au fost șterse după ce au devenit virale.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite