„Beneficiile” morţii unui fiu în Ucraina: Reportajul bizar difuzat în cadrul emisiunii unui cunoscut propagandist al Kremlinului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură YouTube
Captură YouTube

Postul de televiziune Pervîi Kanal, un instrument de propagandă al Kremlinului, a difuzat un reportaj bizar în care părinţii unui soldat răpus în războiul fără sens din Ucraina nu au nicio problemă în a dezvălui că au cumpărat un autovehicul din indemnizaţia primită pentru moartea fiului lor.

Cât valorează viaţa unui fiu? Întrebarea circulă în puţina presă de opoziţie din Rusia după difuzarea unui reportaj în cadrul emisiunii „Veştile săptămânii”, animată pe Pervîi Kanal de către jurnalistul Dmitri Kiseliov, un propagandist influent al regimului Putin.

Reportajul a stârnit dezgust şi în străinătate. „Propaganda rusă a atins noi culmi”, scrie portalul Bulevard Bulgaria. Francis Sarr, un jurnalist care monitorizează presa rusă de stat pentru BBC, este stupefiat. „Aşa ceva încă nu am mai văzut. Aseară (duminică seara, n. red.), televiziunea rusă de stat a difuzat un reportaj despre <<beneficiile>> neaşteptate ale morţii unui fiu în Ucraina. Vă puteţi cumpăra o Lada cu indeminizaţia oferită de stat”, scrie jurnalistul pe contul său de Twitter.

Autorul reportajului narează fără nicio urmă de stânjeneală drama unei familii dintr-un sat din regiunea Saratov după moartea fiului lor în Ucraina. Tânărul soldat Aleksei Malov a murit în lupte chiar în primele zile ale invaziei. Recompensaţi financiar pentru pierderea fiului, părinţii au ales să cumpere o maşină Lada de culoare albă. După ce îşi prezintă noua achiziţie, capul familiei urcă la volan şi pleacă la mormântul fiului său. „În amintirea fiului nostru am cumpărat o maşină nouă”, spune el, adăugând că Aleksei şi-a dorit exact această maşină.

„La fel ca bunicii şi străbunicii săi, (Aleksei, n. red.) a luptat împotriva fascismului”, subliniază reporterul, rostogolind teza „denazificării” Ucrainei, invocată de Kremlin pentru a-şi justifica agresiunea împotriva ţării vecine. Tatăl lui Aleksei crede şi el că fiul său a fost ucis de „nazişti”. Mai mult, el susţine că Rusia nu luptă împotriva Ucrainei, îmbrăţişând astfel teza presei de propagandă de la Moscova precum că Rusia „se apără” într-un război proxy cu NATO.

Reporterul nu prezintă informaţii despre costul maşinii. Oficial, statul rus acordă 7.421.000 de ruble (puţin peste 131.000 de euro) pentru fiecare soldat mort în Ucraina. Majoritatea administraţiilor regionale oferă la rândul lor compensaţii financiare cuprinse între 1 şi 4 milioane de ruble (de la 17.600 la 71.000 de euro).

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite