Dramele războiului din Ucraina: Vecinii se privesc cu suspiciune în teritoriile eliberate. Biserica pro-rusă accentuează tensiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când Miroslava, un antreprenor în construcții în vârstă de 36 de ani, s-a întors luna trecută în orașul ei natal, Sviatohirsk, din estul Ucrainei, se aștepta să-și găsească casa distrusă de bombardamente.

Localitatea ucraineană Sviatohirsk a fost grav afectată de război FOTO Profimedia
Localitatea ucraineană Sviatohirsk a fost grav afectată de război FOTO Profimedia

Casa ei a fost într-adevăr grav avariată, dar ea a descoperit altceva și mai deranjant: vecinii ei, care rămăseseră în urmă în timpul ocupației ruse, furaseră mobilă, izolație și țigle de la casa ei.

Aceștia erau oameni cu care crescuse, se plânge ea. Mai rău, țiglele jefuite erau vizibile pe acoperișul vecinului.

„Prietenii nu mai sunt prieteni”, a spus ea reporterilor The New York Times, într-o zi friguroasă de noiembrie. „Vecinii nu sunt vecini. Rude – o parte dintre ei nu mai sunt rude, pentru că nimeni nu se aștepta să ne întoarcem.”

Anxietăți similare s-au manifestat printre locuitorii orașului, în mare parte lipsit de oameni, de când forțele ucrainene l-au eliberat în septembrie. Sosirea rușilor în timpul verii a impus un fel de test de turnesol pentru Sviatohirsk și alte comunități din estul Ucrainei, unde biserica rusă și televiziunea rusă au promovat de ani de zile loialitatea față de Moscova.

Vecinii se privesc cu suspiciune

În timp ce civilii care au fugit din Sviatohirsk se reîntâlnesc cu vecinii care au rămas, locuitorii spun că acum se privesc cu suspiciune. Și, pe măsură ce vine o iarnă rece, orașul rămâne divizat - nu de linii de tranșee și artilerie, ci după loialitatea oamenilor: față de Moscova sau Kiev.

Suspiciunile sunt atât de mari încât locuitorii nici măcar nu sunt de acord care parte, Rusia sau Ucraina, este responsabilă de bombardamentele care au lovit diverse cartiere din oraș, au deteriorat case și au ucis zeci de oameni.

Autoritățile locale, proaspăt instalate, recunosc problema și speră că locuitorii cu sentimente pro-ruse vor îmbrățișa în cele din urmă Kievul, mai ales pe măsură ce condițiile se îmbunătățesc după ce au trăit fără energie și servicii de bază în timpul ocupației.

„Conexiunea pentru telefonul mobil funcționează, fabrica de pâine funcționează, oficiul poștal ucrainean funcționează”, a spus Volodimir Ribalkin, șeful administrației militare locale, care acționează ca un fel de primar interimar. „Cred că până și oamenii care au rămas cu bună știință sub ocupație, așteptând așa-numita „pace rusească” vor înțelege mai devreme sau mai târziu cât de mult s-au înșelat”. Dar această conversie nu va fi ușoară.

Biserica pro-rusă accentuează tensiunile

Chiar înainte de război, prezența Mănăstirii Peșterilor – loială Bisericii Ortodoxe Ruse și considerată unul dintre cele mai sfinte locuri bisericești – a dat orașului o reputație pro-rusă. Această percepție a fost agravată de locația localității Sviatohirsk în Donbas, o regiune predominant vorbitoare de limbă rusă, unde Moscova a promovat timp de decenii politica nostalgică sovietică.

Propaganda, în special la televiziune, a ajutat Kremlinul să influențeze unii civili vorbitori de limbă rusă din est.

Cum va trece Sviatohirsk peste vremurile de ocupație nu e clar. Aproximativ 650 de persoane au rămas dintr-o populație antebelică de aproximativ 4.000, potrivit oficialilor locali. Aproximativ 120 de locuitori s-au întors de la retragerea Rusiei.

Se crede că mai mulți oameni cu sensibilități pro-ucrainene se vor întoarce când vremea se va încălzi în primăvară, diluând sentimentul local față de Rusia.

„Deja încep, încetul cu încetul, să se întoarcă, pentru că mulți dintre ei nu pot plăti chiria în alte orașe și se întorc chiar dacă casa lor este distrusă”, a spus Miroslava, care s-a întors acasă în octombrie. Ea a refuzat să-și dea numele de familie din motive de securitate.

Mănăstirea, unde călugărițele și călugării au rămas loiali bisericii ruse, exercită o influență semnificativă în oraș, adăugând un strat suplimentar de complexitate.

„Da, oamenii se întorc la Sviatohirsk, dar aici nu vor mai rămâne oameni de calitate; sfinții părinți așa spun”, le-a declarat reporterilor NYT un bărbat în vârstă, deplângând întoarcerea pro-ucrainenilor și sugerând că aceștia nu împărtășesc părerile pro-ruse ale bisericii.

În ultimele săptămâni, serviciile de informații de la Kiev au lansat cel puțin o operațiune și o serie de arestări menite să elimine spionii din biserică, atrăgând condamnarea Moscovei. Iar președintele Volodimir Zelenski a propus recent scoaterea în afara legii a ramurii Bisericii Ortodoxe Ucrainene care este loială Moscovei, spunând că măsura este necesară pentru a se asigura că Rusia nu poate „slăbi Ucraina din interior”.

„Vestul Ucrainei gândește în felul său, iar Donbasul gândește într-un mod diferit”, a spus unul dintre călugării mănăstirii, care a refuzat să-și ofere numele. El i-a comparat pe cei din vest cu „ocupatorii”.

Bătrânul care stătea la cafeneaua Bouchée din oraș făcuse același lucru, comparând eliberarea orașului de către Ucraina cu o altă „ocupație”.

Oficialii locali încă încearcă să stabilească dacă unii rezidenți au colaborat activ cu rușii. Ruslan Tsimbal, un ofițer de poliție din Sviatohirsk, a refuzat să discute problema colaboratorilor ruși, dar a confirmat că investigațiile sunt în curs. În cazul bunurilor jefuite ale Miroslavei, poliția și armata au reușit să recupereze o parte din mobilierul furat.

O altă problemă care exacerbează tensiunile este sentimentul că unii rezidenți i-ar fi vândut rușilor. Ihor Ponomarenko, care deținea un parc de aventuri și slujea în apărarea teritorială a orașului, a spus că numele și informațiile sale personale au fost postate pe chat-urile pro-ruse de pe Telegram, la sfârșitul lunii martie.

Același lucru s-a întâmplat și cu alții care au legătură cu apărarea teritorială, a spus el, precum și cu voluntarii locali și cu administrația militară a orașului.

„Au creat site-uri web, susținând că suntem fasciști și așa mai departe”, a spus Ponomarenko, în vârstă de 51 de ani.

El s-a întors la Sviatohirsk în octombrie. Parcul și cafeneaua lui au fost distruse. Alți proprietari de afaceri locali care erau pro-ucraineni și-au pierdut, de asemenea, mijloacele de existență când au venit rușii, a spus el. Unele afaceri, ca a lui, au fost distruse de bombardamente, altele au fost jefuite de vecinii lor pro-ruși, a spus el, deși nu a arătat nicio dovadă în acest sens.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite