Câte arme atomice are Rusia și cine le controlează. Scenariul nuclear al lui Putin în cazul în care decide să distrugă lumea

0
Publicat:

Președintele Vladimir Putin a avertizat, miercuri, Occidentul că Rusia este tehnic pregătită pentru un război nuclear și că dacă Statele Unite ar trimite trupe în Ucraina, această mișcare ar fi considerată o escaladare semnificativă a războiului.

Vladimir Putin este cel care poate apăsa butonul Apocalipsei
Vladimir Putin este cel care poate apăsa butonul Apocalipsei FOTO arhiva Adevărul

Dar pe ce se bazează Putin atunci când amenință încă o dată lumea întreagă cu un război nuclear.

Rusia, care a moștenit armele nucleare ale Uniunii Sovietice, deține cel mai mare stoc mondial de focoase nucleare.

Putin controlează aproximativ 5.580 de focoase nucleare, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS), citată de Reuters. Dintre acestea, aproximativ 1.200 sunt retrase, dar în mare măsură intacte, iar în jur de 4.380 sunt stocate pentru utilizare pe lansatoare strategice cu rază lungă de acțiune și forțe nucleare tactice cu rază scurtă, conform FAS.

Din focoasele nucleare stocate, 1.710 sunt desfășurate strategic: aproximativ 870 pe rachete balistice terestre, aproximativ 640 pe rachete balistice lansate din submarine și posibil 200 la bazele de bombardiere grele, a declarat FAS.

Aceste cifre înseamnă că atât Moscova, cât și Washingtonul ar putea distruge lumea de mai multe ori.

În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică a avut un vârf de aproximativ 40.000 de focoase nucleare, în timp ce vârful SUA a fost de aproximativ 30.000.

În ce circumstanțe ar fi utilizate armele nucleare de Rusia

Doctrina nucleară publicată de Rusia în 2020 stabilește condițiile în care un președinte rus ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în general, ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau la utilizarea armelor convenționale împotriva Rusiei "atunci când existența statului este pusă sub amenințare".

Statele Unite au afirmat în revizuirea lor din 2022 a Posturii Nucleare că Rusia și China își extind și modernizează forțele nucleare, iar Washingtonul va urmări o abordare bazată pe controlul armelor pentru a preveni cursele înarmării.

"Deși declarațiile nucleare ale Rusiei și retorica amenințătoare sunt de mare îngrijorare, arsenalul și operațiunile nucleare ale Rusiei nu s-au schimbat prea mult față de estimările noastre din 2023, în afara modernizării în curs", a arătat FAS în analiza din 2024 a forțelor ruse.

Rusia poate distruge lumea de mai multe ori
Rusia poate distruge lumea de mai multe ori FOTO Shuterstock

"Cu toate acestea, în viitor, numărul focoaselor atribuite forțelor strategice rusești ar putea crește odată cu înlocuirea rachetelor cu un singur focos cu rachete echipate cu mai multe focoase", a mai declarat FAS.

Putin a declarat că Rusia ar lua în considerare testarea unei arme nucleare dacă Statele Unite ar face acest lucru, în condițiile în care Rusia post-sovietică nu a efectuat teste nucleare.

Anul trecut, Putin a semnat o lege care retrage ratificarea Rusiei a Tratatului de Interzicere a Testelor Nucleare (CTBT).

Începând cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, doar câteva țări au testat arme nucleare, conform Asociației pentru Controlul Armelor: Statele Unite au testat ultima oară în 1992, China și Franța în 1996, India și Pakistan în 1998, iar Coreea de Nord în 2017. Uniunea Sovietică a testat ultima oară în 1990.

Tratatul de Interzicere a Testelor Nucleare a fost semnat de Rusia în 1996 și ratificat în 2000. Statele Unite l-au semnat în 1996, dar încă nu l-au ratificat.

Cine ar da ordinul de lansare a bombelor nucleare în Rusia

Președintele rus este decidentul suprem în ceea ce privește utilizarea armelor nucleare rusești.

Așa-numita geantă diplomat nucleară, sau "Cheget" (numită după Muntele Cheget din Munții Caucaz), este în permanență cu președintele. Ministrul rus al apărării, în prezent Serghei Șoigu, și șeful statului major general, în prezent Valery Gerasimov, se presupune că au și ei un astfel de diplomat nuclear.

Practic, diplomatul este un instrument de comunicare care leagă președintele de personalul său militar și de aici la forțele de rachete prin rețeaua electronică de comandă și control extrem de secretă "Kazbek". Kazbek susține un alt sistem cunoscut sub numele de "Cavcaz".

Imaginile prezentate de televiziunea rusească Zvezda în 2019 au arătat ceea ce s-a spus că este unul dintre diplomatele nucleare cu o serie de butoane. Într-o secțiune numită "comandăexistă două butoane: un buton alb "lansare" și un buton roșu "anulare". Diplomatul este activat printr-o cartelă flash specială, conform Zvezda.

Dacă Rusia ar crede că se confruntă cu un atac nuclear strategic, președintele, prin intermediul diplomatelor, ar trimite un ordin de lansare directă către comanda personalului general și către unitățile de comandă de rezervă care dețin coduri nucleare. Astfel de ordine se transmit rapid prin diferite sisteme de comunicații către unitățile de forțe strategice de rachete, care apoi ar trage spre Statele Unite și Europa.

Dacă un atac nuclear ar fi confirmat, Putin ar putea activa așa-numitul sistem de ultimă instanță "Dead Hand" sau "Perimetr": practic, computerele ar decide ziua Apocalipsei. O rachetă de control ar ordona atacuri nucleare din întregul arsenal al Rusiei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite