Violențele grupului Wagner, glorificate pe TikTok. Reacția platformei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe rețeaua socială TikTok sunt publicate zeci de clipuri video care glorifică violențele săvârșite de grupul paramilitar Wagner și care au fost vizionate de peste un miliard de ori, conform unui raport citat de BBC.

Mercenari Wagner
Un fost mercenar rus ar fi fost ucis. FOTO ilustrativă Telegram

Organizația NewsGuard, care are sediul în SUA, specializată în supravegherea dezinformării online, afirmă că unele dintre aceste clipuri video par să arate execuția unui fost mercenar rus din Wagner care este pedepsit pentru că ar fi schimbat tabăra atunci când a fost luat prizonier de ucraineni. 

Organizația a identificat 160 de videoclipuri pe rețeaua socială care „fac referire la, arată sau glorifică acte de violență" ale grupului de mercenari înființat de Evgheni Prigojin, cunoscut drept „bucătarul lui Putin”. 

Nujin a schimbat tabăra

14 dintre aceste clipuri video prezentau imagini integrale sau parțiale ale aparentei execuții a fostului mercenar rus Evgheni Nujin. Unul dintre aceste clipuri video a fost vizualizat de minimum 900.000 de ori înainte de a fi eliminat. Rețeaua de socializare Tik Tok este deținută de compania chineză ByteDance. 

Nujin executa o pedeapsă cu închisoarea pentru crimă, însă a fost recrutat de Wagner și trimis să lupte în Ucraina. Apoi, a fost luat prizonier de forțele ucrainene și a schimbat tabăra. Acesta le-a transmis jurnaliștilor ucraineni că a trecut de partea ucrainenilor în mod voluntar și a denunțat grupul de mercenari. 

Se crede că a făcut parte dintr-un schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia, iar la câteva zile după ce ar fi avut loc acest schimb, pe un canal de Telegram asociat cu grupul de mercenari a fost publicat un clip video în care „trădătorul” este omorât cu un baros. 

În plus, organizația a observat că algoritmul rețelei de socializare părea să trimită utilizatorii către conținutul violent al grupului Wagner. Atunci când un analist a căutat termenul „Wagner”, bara de căutare a TikTok a sugerat căutări pentru „execuţie Wagner” şi „baros Wagner”. 

Aceeași căutare în limba rusă a avut ca rezultat „Wagner PMC”, „Wagner baros” şi „Wagner orchestra”.  

Conform BBC, grupul de mercenari Wagner se referă la luptătorii săi ca fiind „muzicieni”. 

Totodată, NewGuard a observat că pe TikTok puteau fi descoperite clipuri video care arătau și o altă crimă săvârșită de mercenarii Wagner, în care era implicat un dezertor din armată în Siria, în anul 2017, iar aceste clipuri video au ajuns la milioane de utilizatori. 

În aceeași ordine de idei, grupul de analiză online a afirmat că a găsit clipuri video muzicale pe TikTok care îndemnau la violență împotriva ucrainenilor, inclusiv apeluri la omorârea ucrainenilor fiindcă sunt „naziști”. 

Reacția TikTok

Un purtător de cuvânt al rețelei de socializare TikTok a afirmat că „nu există loc pentru conţinuturi violente sau care incită la ură pe platforma noastră”. Multe dintre clipurile video găsite de NewsGuard nu mai erau disponibile, joi, pe platformă. 

Orientările noastre pentru comunitate subliniază în mod clar că nu permitem oamenilor să folosească platforma noastră pentru a ameninţa sau incita la violenţă sau pentru a populariza atacuri sau răspândi insulte bazate pe naţionalitatea oamenilor sau pe alte caracteristici protejate. Vom lua măsuri cu privire la conţinutul care se dovedeşte că încalcă aceste politici”, a afirmat TikTok. 

Wagner a început ca un grup de mercenari ruși din umbră și în anul 2014 a mers în estul Ucrainei pentru a ajuta forțele ruse să alunge armata ucraineană. 

De asemenea, grupul a activat și în Siria, dar și în mai multe țări africane, și a fost acuzat de nenumărate ori de crime de război și de încălcări ale drepturilor omului. În urmă cu o săptămână, Parlamentul European a cerut ca acesta să fie adăugat pe lista UE a organizațiilor teroriste

Evgheni Prigojin a afirmat ani de zile că nu are vreo legătură cu Wagner, până în luna septembrie, când a recunoscut că el a înființat grupul. Supranumit și „bucătarul lui Putin” datorită averii sale realizate în domeniul cateringului, acesta a apărut în clipuri video recente recrutând deținuți din închisorile rusești pentru războiul din Ucraina

Familia lui Evgheni Nujin nu știa nimic despre recrutarea acestuia. Înainte de a muri, Nujin le-a spus jurnaliștilor ucraineni că el și ceilalți recruți din închisori erau doar „carne de tun". 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite