Mercenarii Wagner, execuție în stilul ISIS și avertisment voalat pentru „trădători”. Prigojin recunoaște atrocitatea

0
Publicat:

Un canal de Telegram apropiat mercenarilor Wagner a făcut publice imagini dramatice cu execuția unui dezertor, o atrocitate care aduce aminte de decapitările comise cu sânge rece de teroriștii din Statul Islamic (ISIS).

Mercenarii Wagner FOTO Telegram
Mercenarii Wagner FOTO Telegram

„Mă numesc Evgheni Anatolevici Nujin, născut în 1967. Am venit pe front ca să trec de partea ucraineană și să lupt împotriva rușilor. Pe 4 septembrie, mi-am pus în aplicare planul. Pe 11 noiembrie, pe o stradă din Kiev, am fost lovit la cap și mi-am pierdut cunoștința. M-am trezit în acest beci, unde mi s-a spus că vor să mă judece”, spune un bărbat într-un filmuleț distribuit duminică de un canal de Telegram apropiat mercenarilor Wagner.

Bărbatul apare în filmuleț cu capul legat cu scotch de o cărămidă. Nici nu termină bine de vorbit, că este lovit cu un baros la tâmplă. Apoi cade după a doua lovitură.

Evgheni Nujin în ultimele clipe ale vieții sale FOTO Twitter Nexta
Evgheni Nujin în ultimele clipe ale vieții sale FOTO Twitter Nexta

„Trădătorul a primit pedeapsa tradițională a organizației Wagner”, comentează autorul postării.

Acest filmuleț aduce aminte de o altă execuție macabră comisă de Wagner. Victima, un „dezertor” din armata siriană, fusese dezmembrată și arsă. De atunci, astfel de metode de pedepsire a „trădătorilor” au devenit o caracteristică pentru această companie militară privată care și-a exportat metodele brutale în diverse țări instabile operând în secret pentru interesele Kremlinului.

Nujin, un personaj controversat

Evgheni Nujin nu era o persoană oarecare. După ce a dezertat și s-a predat, bărbatul a acordat mai multe interviuri presei ucrainene în care și-a înșirat viața și aspirațiile. Arestat în 1999 pentru crimă și condamnat la 24 de ani de închisoare, apoi condamnat la alți patru ani de închisoare pentru tentativă de evadare, Nujin a văzut în alăturarea la Wagner o șansă de a-și recăpăta libertatea. El susținea că și-a dorit încă din momentul recrutării să dezerteze și să lupte de partea Ucrainei, o victimă a agresiunii ruse.

Însă mulți nu l-au considerat sincer, în primul rând pentru că fusese un deținut privilegiat în calitate de fost angajat al Ministerului rus de Interne. Apoi, Nujin se declara pe rețelele de socializare un susținător al anexării Crimeei și al „operațiunii militare speciale”, așa cum își numește Kremlinul războiul de agresiune din Ucraina, și se afișa cu o svastică tatuată pe piept.

Pentru Wagner, aceste aspecte sunt irelevante. Prioritatea sa pare a fi descurajarea dezertărilor și a refuzurilor de a lupta, care afectează armata rusă. Această companie militară privată aflată în solda Kremlinului dăduse deja de înțeles în urmă cu câteva zile că și-a executat un membru prezentat cu fața umflată într-un interogatoriu.

Prigojin recunoaște atrocitatea

Șeful Wagner, omul de afaceri Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, a recunoscut execuția lui Evgheni Nujin.

„În această scenă, vedem că (acest om, n. red.) nu şi-a găsit fericirea în Ucraina, ci că a întâlnit oameni neprietenoşi, dar corecţi”, afirmă Prigojin, citat de serviciul său de presă.

„Este o lucrare magnifică, poate fi văzută dintr-o singură mişcare. Sper că niciun animal nu a fost rănit în timpul filmărilor”, a adăugat Prigojin pe un ton plin de sadism.

„O moarte de câine pentru un câine”, a insistat el.

Potrivit site-ului gulagu.net, care denunță corupția și tortura din Rusia, Nujin ar fi fost predat armatei ruse într-un schimb de prizonieri efectuat pe 11 noiembrie. Armata rusă l-a predat la rândul ei lui Evgheni Prigojin, care ar fi insistat în secret pentru includerea lui Nujin în schimbul de prizoneri.

Gulagu.net i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să afle circumstanțele în care Nujin a ajuns pe mâna Wagner. Cei doi fii ai lui Nujin spun că au fost căutați de membri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) pentru a li se transmite să uite de tatăl lor.

„Bucătarul lui Putin” nu se mai ascunde

Aflați în atenția presei încă din 2014, mercenarii Wagner sunt acuzați că servesc interesele lui Putin în numeroase zone de conflict, din Ucraina până în Siria, Africa şi America de Sud.

În ultimele luni, Wagner a acţionat activ pe frontul ucrainean, în colaborare cu armata rusă. Șeful companiei, Evgheni Prigojin, a făcut recent turul închisorilor din Rusia pentru a recruta deținuți dispuși să lupte în schimbul reducerii pedepselor.

În vârstă de 61 de ani, Prigojin, un fost pușcăriaș pe vremea Uniunii Sovietice care a prosperat ca om de afaceri sub regimul Putin, este unul dintre cei mai vocali susținători ai agresiunii ruse din Ucraina, alături de fostul președinte rus Dmitri Medvedev și liderul cecen Ramzan Kadîrov.

Totodată, Prigojin pare că își permite să critice conducerea militară a Rusiei oricând consideră că e cazul. Există informații că se află în conflict cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și are parte de aceeași influență la Kremlin ca Șoigu sau ca omologul său de la Externe Serghei Lavrov.

În afară de critici la adresa conducerii militare, Prigojin își permite să sugereze că ia decizii specifice statului, cum ar fi lansarea unor lucrări de fortificare în regiuni din Rusia situate la granița cu Ucraina. Și crește influența Wagner în Rusia pe fondul războiului, anunțând recent înființarea unor centre de instruire a „milițiilor populare” în regiunile Belogorod și Kursk.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite