Autorul unui masacru dintr-o şcoală din Rusia, condamnat la închisoare pe viaţă

0
Publicat:

Un tribunal rus a condamnat joi la închisoare pe viaţă un tânăr care a ucis şapte elevi şi doi profesori cu focuri de armă în 2021, într-o şcoală din regiunea Tatarstan.

Rus condamnat la închisoare pe viață
Rus condamnat la închisoare pe viață

Într-un comunicat, Comitetul de Anchetă rus, însărcinat cu principalele investigaţii criminale din Federaţia Rusă, a anunţat că Ilnaz Galiaviev a primit această pedeapsă după ce a fost declarat vinovat de omucideri şi de deţinere ilegală de explozivi.

"Galiaviev şi-a recunoscut vinovăţia în integralitate şi s-a căit pentru faptele sale", a precizat această sursă.

Pe 11 mai 2011, tânărul, pe atunci în vârstă de 19 ani, a intrat în fosta sa şcoală, gimnaziul nr.175 din Kazan, capitala republicii autonome Tatarstan, înarmat cu o puşcă pe care o dobândise legal.

După ce a activat un exploziv improvizat, Ilnaz Galiaviev a deschis focul. El a ucis şapte copii din aceeaşi clasă a 4-a, cu vârste între 13 şi 14 ani, precum şi doi profesori. Peste 20 de persoane au fost de asemenea spitalizate.

Potrivit anchetatorilor, atacatorul, declarat vinovat de aceste fapte în urma expertizei psihiatrice, a vrut "să imite acţiunile" membrilor de "subculturi distrugătoare" pe care le urmărea pe internet, "copiind comportamentul lor în timpul atacului".

În total, 667 de persoane au fost declarate victime ale acestui masacru, potrivit justiţiei ruse, dintre care 143 cu "grave prejudicii pentru sănătatea lor".

Acest gen de tragedie este tot mai frecvent în ultimii ani în Rusia.

În 2018, un adolescent a ucis 19 persoane înainte de a se sinucide, într-un liceu din Kerci, în Crimeea anexată. Vladimir Putin a blamat la acea dată "mondializarea", apreciind că fenomenul masacrelor cu focuri de armă în şcoli provine din SUA.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite