Deținut refuzat a șasea oară la liberare condiționată. Este condamnat pe viață pentru omor deosebit de grav

0
Publicat:

Un deținut de la Penitenciarul Aiud-Alba, condamnat la închisoare pe viață, a fost refuzat pentru a șasea oară în demersul său de a fi liberat condiționat. El are de ispășit pedeapsă pentru omor deosebit de grav.

Deținutul este închis la Penitenciarul Aiud FOTO Adevărul
Deținutul este închis la Penitenciarul Aiud FOTO Adevărul

Robert S., din Cugir-Alba, a fost condamnat la detențiune pe viață pentru omor deosebit de grav. Acesta a început executarea pedepsei în 9 februarie 1999. Un calcul simplu arată că se află în spatele gratiilor de aproape 24 de ani, având în prezent peste 60 de ani. La sfărșitul anului trecut a depus o nouă cerere de liberare condiționată. Atât Judecătoria Aiud, cât și Tribunalul Alba, ultima instanță în 9 ianuarie 2023, au respins cererea de liberare condiționată.

Potrivit legislației, condamnatul trecut de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei poate fi liberat condiţionat după executarea efectivă a 15 ani de detenţiune, dacă sunt îndeplinite şi celelalte condiţii prevăzute de lege.

„La data analizei de către comisie, deţinutul executase 8.591 de zile de închisoare, iar durata minimă care trebuia executată este de 7.305 zile de închisoare. De asemenea, din acelaşi proces verbal rezultă că deţinutul a obţinut în perioada detenției 444 de zile considerate executate pe baza muncii prestate, astfel că şi condiţia referitoare la stăruinţa în muncă este îndeplinită”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.

Recompensat de 47 de ori

Din analiza situației disciplinare a condamnatului, instanța constată că acesta a comis șase abateri disciplinare, toate sancţiunile fiind ridicate. Totodată, se constată că a fost recompensat de 47 de ori.

„Deşi raportul dintre abateri şi recompense este net superior în favoarea celor din urmă, această atitudine oscilantă a condamnatului raportată la normele carcerale nu poate conduce decât la respingerea cererii de liberare condiționată. Tot în analiza acestei condiţii, instanţa observă că în ceea ce îl priveşte pe deţinut subzistă mai mulţi factori de risc care pot determina continuarea comportamentului infracţional, precum istoricul infracţional. De asemenea, deţinutul are un trecut infracţional care relevă o înclinare către comiterea de infracţiuni cu violenţă”, a completat judecăorul care a judecat cauza.

S-a mai impus ca Robert S. să poată formula o nouă cerere de liberare condiționată după data de 17 martie 2023.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite