Atacul terorist de la Centrul Crocus: NYT a analizat de ce serviciile speciale ale Federației Ruse nu au împiedicat atacul

0
Publicat:

Factorii din spatele eșecului serviciilor de informații ruse de a preveni atacul la centrul comercial Crocus City Hall includ neîncrederea în informațiile venite din străinătate, concentrarea asupra Ucrainei și represiunea politică internă care distrage atenția, relatează The New York Times.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Se observă că, după ce Ambasada SUA la Moscova a publicat un avertisment public cu privire la un posibil atac terorist, serviciile de informații americane au urmărit îndeaproape evenimentele și au considerat amenințarea ca fiind reală. Cu toate acestea, timp de câteva zile, Putin a disprețuit aceste avertismente, numindu-le „șantaj total” și încercări de „intimidare și destabilizare a societății” din Federația Rusă, se arată în publicație.

Putin și consilierii săi arată acum cu degetul spre Ucraina, în încercarea de a distrage atenția de la o problemă care ar fi centrală pentru orice țară cu o mass-media independentă și cu o dezbatere deschisă despre politica sa: modul în care vastul aparat de informații și de aplicare a legii al Rusiei, în ciuda seriozității avertismentelor, nu a reușit să prevină unul dintre cele mai mari acte de terorism din țară de pe parcursul a aproape un sfert de secol de șederea la putere a lui Putin?" - scrie NYT.

Se indică faptul că imaginea completă a evenimentului este încă neclară. În același timp, oficiali americani și europeni, precum și experți în securitate și contraterorism, spun că eșecul a fost cel mai probabil rezultatul unei combinații de factori, principalul fiind nivel profund de neîncredere atât în cadrul forțelor de securitate ruse, cât și în relațiile lor cu alte servicii globale de informații.

În plus, ei indică printre distragerile majore, utilizarea de către Putin a aparatului său de securitate internă pentru represiunea politică internă în continuă extindere, precum și concentrarea lui asupra războiului împotriva Ucrainei și Occidentului.

NYT a adăugat că mulți oficiali de securitate americani și europeni, experți în securitate și analiști specializați în capabilitățile internaționale de informații au vorbit sub condiția anonimatului.

Printre altele, unul dintre reprezentanții unui serviciu european de securitate, care monitorizează activitățile serviciilor de informații ruse, a sugerat că eșecul de a preveni atacul a fost probabil rezultatul unei combinații de factori, printre care oboseala provenită de la „vigilență specială” acordată alegerilor prezidențiale recente din Rusia.

Atacul terorist din „Centrul Crocus” este relevant

Din punctul de vedere al unui susținător al lui Putin, prăbușirea lui, determinată de atacul terorist din centrul comercial Crocus este completă, a remarcat Andriy Yusov, purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărării.

Potrivit acestuia, statul, care cheltuiește resurse colosale pentru oamenii legii și care finanțează masiv servicii speciale, în cele din urmă nu a reacționat corespunzător nici măcar la avertismentele publice.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite