Atentatul din apropierea Moscovei. Cum poți folosi un eșec catastrofal pentru a-ți consolida dictatura

0
Publicat:

Autoritățile ruse caută să valorifice temerile sociale mai largi și furia din Rusia în urma atacului de la sala de concerte Crocus pentru a prezenta Ucraina, SUA și Occidentul drept o amenințare teroristă iminentă.

Atac armat Crocus City Hall Moscova (2) FOTO AFP jpg

Kremlinul ar putea în continuare să acuze în mod oficial Ucraina pentru atacul asupra sălii de concerte Crocus, dacă va considera că alte campanii de informare nu sunt suficiente pentru a declanșa reacția internă pe care probabil o dorește, susțin analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

În cel mai recent raport al lor, cercetătorii sugerează că autoritățile ruse încearcă să exploateze temerile sociale mai largi și furia din Rusia în urma atacului asupra sălii Crocus pentru a prezenta Ucraina, Statele Unite și Occidentul ca fiind o amenințare teroristă imediată.

Oficialii de la Kremlin au legat  Ucraina și Occidentul de atac, dar nu au făcut încă acuzații oficiale. Atacul de la periferia Moscovei nu a fost menționat în mod direct de membrii Dumei de Stat a Rusiei, care miercuri, au cerut Comitetului de Investigații și Procuraturii Generale să investigheze finanțarea și organizarea de către SUA și Occident a atacurilor teroriste împotriva Rusiei.

Acum, pentru a intensifica retorica privind amenințările percepute la adresa Occidentului și a Ucrainei și pentru a obține un sprijin intern mai mare pentru războiul din Ucraina, rușii joacă o altă carte.

Oficialii ruși descriu în mod regulat atacurile militare ucrainene împotriva unor obiective militare legitime din Ucraina ocupată și din Rusia ca fiind teroriste și susțin în mod constant că actorii occidentali contribuie la organizarea acestor atacuri.

Șeful Direcției principale de informații a Ministerului ucrainenan al Apărării, Kirilo Budanov, a declarat că Federația Rusă știa din februarie despre pregătirea unui atac terorist pe teritoriul său, dar nu a oprit atacul de la sala de concerte Crocus City Hall.

Schimbarea narațiunii

Siloviki (membri din instituția de securitate a țării) au răspuns la acest fiasco prin schimbarea narațiunii. Atacul asupra capitalei și eșecul flagrant al forțelor de securitate numeroase și puternic înarmate de a interveni în timpul masacrului de 20 de minute a fost, potrivit FSB, nu un semnal al incompetenței regimului Putin, ci un semn al uriașei conspirații globale împotriva Rusiei.

Ca de atâtea ori în trecut, directorul FSB a explicat că în spatele atacului se aflau vechii inamici – SUA, Ucraina și Marea Britanie.  Faptul că SUA au avertizat Rusia cu două săptămâni mai devreme față de un atac „iminent”, la Moscova, asupra unei mari adunări, „inclusiv concerte”, a devenit astfel o parte a narațiunii potrivit căreia SUA și prietenii săi au organizat de fapt crima în masă.

Această idee va prinde acum rădăcini în solul fertil al diferitelor grupuri conspiraționiste din țară și din străinătate, inclusiv în mass-media rusească, și va fi hrănită de o populație familiarizată acum cu acest regim. În lipsa unor mijloace de informare independente care să ofere relatări bazate pe fapte și pe fondul unui scepticism public profund legat de ceea ce se întâmplă cu adevărat, spațiul public va fi umplut cu o miasmă de jumătăți de adevăr și minciuni sfruntate (una dintre cele mai populare teorii din acest moment este că Putin este fie mort, fie se ascunde și a fost înlocuit de dublura sa), susține jurnalistul rus Andrei Soldatov.

Atacul și legăturile sale cu tadjicii au alimentat, de asemenea, xenofobia larg răspândită în societatea rusă față de migranții din Asia Centrală, un sentiment cultivat de mult timp de autorități. Această prejudecată este acum utilă, deoarece oamenii susțin că nativii din acea regiune „nu sunt capabili să organizeze un atac atât de sofisticat”. 

Mentalitatea conspiraționistă nu este doar o minciună dospită de vulg, ci este împărtășită și de mulți din serviciile de securitate. Această convingere că forțele întunecate sunt în permanență la lucru pentru a afecta și distruge Rusia este moștenită de la KGB și datează din primele zile ale domniei lui Vladimir Putin.

Kremlinul testează opinia publică

 Kremlinul e obișnuit să testeze opinia publică înainte de a alege ce măsuri să ia, prin transmiterea unor scenarii diferite cetățenilor. Și rușii sunt acum aproape toți de acord că Zelenski e noul Osama bin Laden. Cartea cea mai ușor de jucat. Putin a arată cum poți folosi un eșec catastrofal în materie de securitate pentru a-ți consolida dictatura, scrie The Economist.

 Dat fiind că toată Duma vuiește acum pe tema reintroducerii pedepsei cu moartea, aceasta nu va ameliora securitate Rusiei și nici nu-i va proteja populația de ISIS. Dar îi va face pe ruși mai vulnerabili la teroarea propriului lor stat. Atacul e posibil să fie o diversiune a FSB, cum au fost atentatele din 1999 soldate cu peste 300 de morți, înscenate drept pretext pentru al doilea război cecen. Acelea au demonstrat deja că „Putin nu are alergie la sânge, rusesc ori de alt fel”. Tot istoria, coroborată cu incompetența statului rus, poate indica și a doua variantă posibilă: un atentat autentic islamist. Indiferent ce s-a petrecut în Rusia, teroare islamistă sau complot FSB ori vreo detestabilă combinație între ele, pentru Occident e de rău augur.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite