A început procesul cu ușile închise împotriva opozantului rus Kara-Murza. El este pasibil de 25 de ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tribunal din Moscova a început luni audierile, cu uşile închise, în cazul opozantului Vladimir Kara-Murza, care riscă o condamnare de până la 25 de ani de închisoare.

Vladimir Kara-Murza FOTO EPA EFE
Vladimir Kara-Murza FOTO EPA EFE

Autorităţile ruse şi-au intensificat urmărirea criticilor la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin de la lansarea ofensivei acestuia împotriva Ucrainei, iar cazul lui Kara-Murza, 41 de ani, este unul dintre cele mai emblematice. În acelaşi dosar, el este vizat de trei acuzaţii grave: "înaltă trădare", difuzare de "informaţii false" despre armata rusă şi activitate ilegală pentru o organizaţie considerată "indezirabilă".

Unul dintre avocaţii săi, Vadim Prohorov, a declarat că opozantul riscă până la 25 de ani de închisoare pentru aceste trei capete de acuzare cumulate. "Am revenit la vremurile staliniste. Am revenit la enormele pedepse staliniste", a denunţat Prohorov după audierea, cu uşile închise, de luni. "Autorităţile vor să facă totul cu o viteză cosmică", a adăugat el, indicând că viitoarea audiere este prevăzută pentru joi. Vladimir Kara-Murza, aflat în detenţie provizorie din aprilie 2022, este un vechi opozant al lui Vladimir Putin.

El a fost la un pas de moarte după ce ar fi fost otrăvit în două rânduri, în 2015 şi 2017, tentative de asasinat pe care el le atribuie regimului rus. În primăvara anului trecut, Kara-Murza a fost inculpat pentru difuzare de "informaţii false" despre armată după intervenţia sa în martie 2022 în faţa deputaţilor americani din Arizona, în cursul căreia a criticat ofensiva rusă în Ucraina.

Apoi, în august 2022, el a fost acuzat că lucrează cu o "organizaţie indezirabilă", crimă de asemenea pasibilă cu închisoarea, pentru că organizase o conferinţă de sprijinire a deţinuţilor politici din Rusia.

În fine, în octombrie, autorităţile au deschis împotriva sa un al treilea dosar pentru "înaltă trădare", cel mai grav dintre capetele de acuzare, pentru că a criticat autorităţile în intervenţii publice în străinătate, a indicat avocatul său pentru agenţia de presă oficială rusă TASS.

Kara-Murza este între altele etichetat drept "agent al străinătăţii", un statut care aminteşte pe cel de "duşman al poporului" utilizat în perioada sovietică. "Ca un adevărat patriot al Rusiei, el este acuzat de înaltă trădare pentru neobosita sa luptă pentru o Rusie fără Putin", a scris soţia sa, Evghenia, luni, pe Twitter.

"Sunt mereu la distanţa unei bătăi de inimă de tine, dragostea mea, şi voi continua să mă bat pentru tine şi alături de tine atât timp cât va trebui", a adăugat ea. Rus prin naştere, Kara-Murza are de asemenea cetăţenie britanică, stabilindu-se în Regatul Unit împreună cu mama sa pe când avea 15 ani.

Adult fiind, el s-a apropiat de opoziţia rusă, în special de Boris Nemţov - asasinat prin împuşcare la doi paşi de Kremlin în 2015 - şi de Mihail Hodorkovski, un om bogat de afaceri care a stat zece în închisoare din cauza opoziţiei sale faţă de Vladimir Putin.

Într-un interviu acordat AFP, în 2021, el dădea asigurări că nu are intenţia să părăsească Rusia, în pofida riscurilor. "Suntem politicieni ruşi, locul nostru este în Rusia", spunea el atunci, apreciind că "cel mai mare cadou" pe care opozanţii lui Vladimir Putin i-l pot face este "să abandoneze şi să fugă".

Cea mai mare parte a criticilor liderului de la Kremlin se află în prezent în închisoare sau în exil. Aleksei Navalnîi execută o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru fraudă, dosar considerat pe larg ca fiind montat politic. El fusese arestat în ianuarie 2021 la revenirea în Rusia, după ce se tratase în Germania în urma unei otrăviri în Siberia cu agent neurotoxic Noviciok, faptă de care el acuză Kremlinul.

O altă personalitate a opoziţiei ruse, Ilia Iaşin, execută o pedeapsă de opt ani şi jumătate într-o colonie penitenciară după ce fusese condamnat în decembrie pentru criticile sale la adresa ofensivei împotriva Ucrainei. 

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite