Vladimir Kara-Murza, un proeminent critic al regimului Putin, a fost arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Kara-Murza FOTO EPA-EFE
Vladimir Kara-Murza FOTO EPA-EFE

Vladimir Kara-Murza, unul dintre principalii opozanţi ai lui Vladimir Putin aflat în libertate în Rusia înainte de declanşarea războiului la scară largă în Ucraina, a fost arestat, informează The Moscow Times.

„Acum zece minute am aflat de reţinerea sa, îl voi contacta”, a declarat avocatul Vadim Prohorov pentru agenţia de presă Interfax.

Încă nu se ştiu motivele acestei noi arestări considerate arbitrare. Totuşi, în ultimele zile, Kara-Murza a criticat fără nicio reţinere războiul dus de Putin împotriva Ucrainei.

În Rusia, un pachet de legi adoptat după declanşarea războiului interzice defăimarea armatei ruse şi activităţile în străinătate ale conducerii statului, prevăzând pedepse de până la 15 ani de închisoare.

„Nu am absolut nicio îndoială că regimul Putin va sfârşi din cauza războiului din Ucraina”, a declarat el recent pentru CNN.

Potrivit unui alt opozant, Ilia Iaşin, Kara-Murza a fost arestat din motive necunoscute şi dus la o secţie de poliţie din centrul Moscovei.

OVD-Info, un portal specializat în monitorizarea arestărilor în Rusia, scrie că autorităţile nu-i permit opozantului să aibă acces la un avocat.

În vârstă de 40 de ani, Vladimir Kara-Murza este un fost jurnalist apropiat de opozantul Boris Nemţov, asasinat, în februarie 2015, la câţiva paşi de Kremlin şi de Mihail Hodorkovski, un fost oligarh devenit detractor al lui Vladimir Putin.

Kara-Murza a fost otrăvit de două ori, în 2015 şi în 2017, cel mai probabil din cauza activităţilor sale politice. Autorităţile ruse susţin că nu au nicio legătură cu cele două episoade de otrăviri confirmate de doctori. Cu toate acestea, opozantul nu a părăsit Rusia, aşa cum au făcut majoritatea colegilor săi.

„Autorităţile se simt ultragiate de curajul său”, a comentat Aleksandr Podrabinek, un suporter al lui Kara-Murza, după aflarea veştii cu privire la arestarea opozantului.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite