VIDEO Un nou eşec al alianţei PSRM-ACUM. Rezultatele concursului pentru selectarea procurorului general au fost anulate. Explicaţia ministrei Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olesea Stamate ministru al Justitiei

Încă un concurs anulat de actuala guvernare, după ce rezultatele acestuia nu au coincis cu aştepările. Ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a anunţat că va semna un ordin prin care va anula rezultatele concursului de selectare a candidaţilor pentru funcţia de procuror general, asta deşi comisia responsabilă de concursul respectiv, deja a selectat patru candidaţi, iar Consiliul Superior al Procurorilor urma să aleagă un candidat din cei patru.

Olesea Stamate a anunţat că va anula rezultatele concursului, chiar dacă inclusiv ea a făcut parte din comisia care i-a evaluat şi i-a selectat pe cei patru candidaţi, pe motiv că există suspiciuni asupra integrităţii unor candidaţi deja selectaţi. Olesea Stamate a precizat că, după ce au fost selectaţi cei patru candidaţi, a primit informaţia suplimentară cu privire la unii candidaţi: „informaţii care nu au fost cunoscute membrilor comsiei atunci când am evaluat candidaţii”. 

Potrivit ei, în această situaţie, concursul nu mai întruneşte condiţiile stabilite de lege, după apariţia noilor informaţii despre unii candidaţi care deja au fost selectaţi de comisie.

Ministra susţine că şi avocatul Ştefan Gligor ar fi intrat în lista de patru candidaţi selectaţi de comisie, dacă s-ar fi organizat obiectiv concursul.

Stamate afirmă că unii candidaţi au fost evaluaţi disproporţionat: „veţi observa o eventuală trucare a acestor evaluări”.

Ministra Justiţiei a accentuat că în cazul unui concurs obiectiv, cei patru candidaţi selectaţi de comisie ar fi fost: Vladislav Gribincea, Alexandr Stoianoglo, Oleg Crişmaru şi Ştefan Gligor. Nu s-ar mai regăsi în listă Veaceslav Soltan.

„Rezultatele au fost influenţate semnificativ”, a mai spus Stamate.

Amintim că Igor Dodon a dat de înţeles că nu va accepta să fie modificată lista celor patru candidaţi la funcţia de procuror general, după ce premierul Maia Sandu a solicitat Comisiei de preselectare a candidaţilor să verifice de urgenţă informaţia publicată în presă şi să examineze oportunitatea reevaluării acestei liste în contextul apariţiei unor informaţii noi despre integritatea unui candidat din lista preselectată.

Pe 29 octombrie, Comisia de preselectare a candidaţilor la funcţia de procuror general a ales patru candidaţi, din 20 care s-au înscris în concurs. Această listă urma să fie trimisă Consiliului Superior al Procurorilor care va trebui să aleagă un singur candidat, pe care îl va propune preşedintelui ţării spre numire în funcţie.

Comisia a decis, prin consens, înaintarea către Consiliul Superior al Procurorilor lista următorilor candidaţi: Crîşmaru Oleg; Gribincea Vladislav; Soltan Veaceslav; Stoianoglo Alexandr.

De menţionat că noua guvernare a mai anulat anterior un concurs, când Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi a selectat, pe 24 iulie, câştigătorii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Legislativului, însă rezultatul a fost anulat, fiind numiţi în funcţii alţi doi judecători, fără concurs, Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite