VIDEO Socialiştii au încercat să împiedice desfăşurarea şedinţei Guvernului. Reacţia premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa cum a anunţat ieri, Partidul Socialiştilor în frunte cu Igor Dodon şi-a mobilizat susţinătorii, îndemnându-i să protesteze la sediul Guvernului pentru a împiedica şedinţa Cabinetului de miniştri de la ora 17:00. Manifestaţia s-a încheiat după aproape două ore de scandări, socialiştii promiţând că vor continua să împiedice desfăşurarea şedinţelor Guvernului şi Parlamentului.

UPDATE 17:18 Chiar dacă discursurile socialiştilor continuă, mai mulţi oameni au început să se disperseze. Aceştia pleacă de lângă Guvern. „Haideţi fiecare să se ducă pe la casele lor. Îi spun domnului Cavcaliuc să nu aducă atâţia poliţişti, căci noi nu avem de gând să intrăm în Guvern. Săptămâna viitoare facem câteva acţiuni de protest, mergem la toate ambasadele din Chişinău pentru a cere ambasadorilor să nu dea bani oligarhilor. Săptămâna viitoare, dacă va avea loc şedinţa Parlamentului, vom bloca toţi deputaţii”, a precizat Igor Dodon, la final de protest. 

Astfel, protestul din faţa Guvernului a luat sfârşit.

UPDATE 17:13 Consilierul municipal Ion Ceban, membru al PSRM, a spus că la protest a fost adus un autobus cu boschetari, care ar fi fost plătiţi ca să se înfiltreze printe protestatari. El a numit această acţiune ca fiind drept o provocare din partea autorităţilor, care ar dori să arate că protestatarii sunt nişte boschetari, nişte alcoolici.

UPDATE 17:05 Între timp, a început şedinţa Guvernului. „Şedinţa are loc când au proteste organizate de un partid. Suntem deschişi pentru dialog şi cunoaştem toate nevoile cetăţenilor. Am venit aici nu pentru a face politică, dar să îmbunătăţim viaţa oamenilor”, a declarat premierul Pavel Filip la începutul de şedinţă.

UPDATE 16:56 Deputatul socialist Eduard Smirnov, prezent la protestul din centrul Capitalei, ne-a spus că PSRM a luat decizia de a protesta în faţa Guvernului la fiecare şedinţă a Cabinetului de miniştri până vor obţine alegerile anticipate.

La această oră, la fiecare intrare în Executiv se află câte aproximativ 200 de protestatari.

image

Poliţia a înconjurat edificiul Executivului. FOTO Alexabdru Tarlev

UPDATE 16:48 Igor Dodon a spus că a făcut înconjurul Guvernului şi a văzut că mai mulţi miniştri încearcă să intre în instituţie pe uşile din spate. El i-a îndemnat pe membrii Cabinetului de miniştri să vină în faţa protestatarilor, promiţând că nimeni nu-i va atinge. Tot el însă a adăugat că poporul va lua decizia, la o anumită etapă, să intre în Guvern şi să discute cu ei, dacă miniştrii nu vor reacţiona la revendicările protestatarilor.

Socialistul Igor Dodon s-a dresat în mesajul său şi către tinerii unionişti. „Dacă vor încerca să facă unirea cu România, aceasta va însemna un război civil”.

UPDATE 16:42 Şi deputatul Vasile Bolea le-a spus protestatarilor că actualii minişti trebuie scoşi din funcţie. „Suntem aici pentru a vorbi cu 16 inşi care se pretind a fi Guvernul Republicii Moldova. Eu cred că 80% din cetăţenii Republicii Moldova nu recunosc acest guvern. Pretinsul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, a pregătit un proiect de lege care să ne interzică nouă să protestăm. La noi în ţară e democraţie şi nu o să le permitem acest lucru”, a spus acesta.

image

Protestatarii vor alegeri anticipate. FOTO Alexandru Tarlev

UPDATE 16:31 Deputatul socialist Vladimir Ţurcan a ţinut să precizeze că alegerile anticipate sunt unica soluţie de a schimba situaţia în Republica Moldova. „La mine apare o întrebare. Noi susţinem acest guvern? Nu. Noi susţinem acest Parlament care a ales aşa fel de Guvern? Nu. Alegeri anticipate este cerinţa poporului. Această conducere nu trebuie să aibă viitor. Ei se tem să iasă în faţa poporului şi să propună ca acesta să aleagă pe cine cred ei că trebuie”, a spus deputatul Ţurcanu.

UPDATE 16:24 Poliţia a înconjurat edificiul Executivului. Protestatarii se află la toate cele trei intrări ale Guvernului.

La protest sunt prezenţi şi deputaţii socialişti.

În prezent, în faţa instituţiei se află câteva sute de oameni care exclamă cunoscutele slogane - „Hoţii la dubă”, „Noi suntem poporul” şi „Jos oligarhii”. Clădirea instituţiei este păzită de zeci de poliţişti, care sunt conduşi de Gheorghe Cavcaliuc, şeful Interimar al Inspectoratului General al Poliţiei (IGP).

    

image

Gheorghe Cavcaliuc discută cu socialistul Igor Dodon. FOTO Alexandru Tarlev

Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că acţiunea de protest este organizată împotriva guvernării actuale. „Este un protest paşnic faţă de această guvernare ilegală. Nu avem de gând să intrăm în clădire. O să vedem dacă vor putea miniştrii să intre la şedinţă. Miniştrii lasă să vină aici să vorbească cu poporul. Să nu se ascundă după pază. Eu voi face tot posibilul să nu fie destabilizată situaţia”, a precizat Dodon.

Amintim că la şedinţa de marţi, 9 februarie, a Comitetului Executiv Politic al PSRM, membrii acestuia au hotărât că stoparea situaţiei economie şi sociale din Republica Moldova poate avea loc doar dacă forţele de opoziţie vor continua protestele, până la obţinerea alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, Igor Dodon a îndemnat cetăţenii să participe la o acţiune paşnică de protest în jurul Guvernului pentru a bloca mersul şedinţei Cabinetului de miniştri.

Preşedinţia Curţii Supreme de Justiţiei, contestată de Dodon: Mihai Poalelungi este un pion din garnitura oligarhică

Protestele vor fi reluate la Chişinău. Socialiştii cheamă oamenii să blocheze şedinţa Guvernului

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite