Victimele Holodomorului din Ucraina au fost comemorate la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Holodomorul organizat de Stalin a ucis 4.000.000 de ucraineni. FOTO: wikipedia
Holodomorul organizat de Stalin a ucis 4.000.000 de ucraineni. FOTO: wikipedia

Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova (CFUM) a organizat evenimentul „Aprinde o lumânare”, pentru a comemora cele peste 4.000.000. de victime ale foametei organizate la comanda lui Iosif Stalin, cunoscută cu numele de „Holodomor”.

Valentina Moraru, Preşedinta CFUM consideră că asemenea evenimente contribuie la perpetuarea memoriei istorice, care este esenţială pentru consolidarea unui stat. „Milioane de ucraineni au decedat în perioada Holodomorului, iar această catastrofă nu poate fi dată uitării. Eu nu ştiu şi cu durere profundă mă întreb: cât de mare ar fi fost familia noastră sau cum ar fi Ucraina de astăzi, dacă ar fi fost toţi aceşti oameni în viaţă. Dar ştiu că, uitându-şi istoria, orice stat se transformă doar într-un teritoriu populat, nu mai e ţară.”, a afirmat Valentina Moraru.

Pavlo Rahovei, Consilier al Ambasadei Ucrainei în R Moldova a declarat că potrivit arhivelor declasificate, în anii 1932–1933 în Ucraina au decedat cel puţin 4 milioane de oameni. „Este imposibil de apreciat amploarea tragediei. În cele mai grele perioade de Holodomor, în fiecare minut decedau 24 de persoane, în fiecare oră – 1,440 de persoane, în fiecare zi – 34,568 de persoane. Astăzi Holodomorul este recunoscut ca genocid al poporului ucrainean de către 23 de ţări ale lumii, inclusiv SUA şi Canada, dar şi drept crimă împotriva omenirii, de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi Parlamentul European.”

În cadrul evenimentului de comemorare, 15 femei notorii din Republica Moldova, solidare cu poporul ucrainean, dar şi doamne de etnie ucraineană au onorat memoria evenimentelor din 1932–1933 şi 1946-1947. Participantele au asistat la o prestaţie artistică de transmitere simbolică unui „reprezentant al puterii de atunci” a pâinii şi cămăşii naţionale ucrainene, ţesută şi brodată manual.

victimele holodomorului

La eveniment au participat cca 50 de persoane, printre care reprezentanţi ai corpului diplomatic, ai instituţiilor de stat, ai mediului de afaceri, ai mass media şi ai societăţii civile. 

Foametea ucraineană (1932-1933), cunoscută şi ca „Holodomor” (în limba ucraineană: „Голодомор”), a fost una dintre cele mai grave catastrofe naţionale ale ucrainenilor din istoria modernă, cu un număr de victime estimat la câteva milioane. În timp ce foametea din Ucraina a fost parte a unei foamete care a afectat şi alte regiuni ale Uniunii Sovietice, prin Holodomor se înţeleg strict evenimentele care au afectat teritoriile locuite de etnicii ucraineni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite