Veronica Bacalu, gata să devină președinte: „Dacă e nevoie, eu vin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veronica Bacalu e gata să revină în țară pentru a candida la Președinție
Veronica Bacalu e gata să revină în țară pentru a candida la Președinție

Veronica Bacalu este sigura candidatură propusă la Președinție de Partidul Democrat și Liberal Democrat și susținută de grupul Dodon. Anunțul a fost făcut de premierul Vlad Filat. Liderul PLDM susține că ex-guvernatorul are toate șansele să acumuleze cele 61 de voturi necesare pentru a deveni președinte. „Este timpul ca în fruntea Republicii Moldova să vină o femeie, ca să le dea o lecție bărbaților“, a spus Filat.

UPDATE 15.30 Ion Ababii a confirmat că nu vrea să candideze la Președinție. „După tot ce s-a întâmplat astăzi în Parlament, eu mă retrag. Dumnezeu să-i ajute să explice toată chestiunea asta", a declarat rectorul Universității de Medicină pentru Pro TV Chișinău.

UPDATE 14.00 „Ghimpu minte când spune că Ababii a refuzat. Ghimpu a făcut presiuni asupra lui ca să renunțe. Face jocul comuniștilor", acuză Igor Dodon. Și Marian Lupu spune că Ion Ababii era gata să candideze și i-au fost transmise mesaje ca să se retragă. El susține că liberalii au avut pretenții de ordin ideologic față de ex-ministrul Sănătății. În același timp, Lupu afirmă că negocierile nu vor fi reluate de la zero și nu va fi înaintat un alt candidat. Mai mult, democratul admite că va dizolva Parlamentul în viitorul apropiat dacă nu va fi stabilită data alegerii președintelui.

UPDATE 13.55 De cealaltă parte, liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, susține că Ion Ababii a spus ferm în fața democraților și liberal-democraților că este gata să candideze. În același timp, el și-a exprimat regretul că liberalii nu găsesc potrivită candidatura Veronicăi Bacalu.

UPDATE 13.35 Mihai Ghimpu susține că azi dimineață colegii din AIE au înaintat candidatura lui Ion Ababii. Audiat de fracțiunea PL, medicul a spus însă că nu e sigur că-și dorește să devină președinte. Imediat după aceasta, democrații și liberal-democrații au schimbat macazul și au propus-o pe Veronica Bacalu. „Este un joc pentru că vor anticipate. Au venit cu mâța în sac. Cum s-o sprijinim dacă n-o cunoaștem? A lipsit 12 ani din țară", a explicat liderul PL. „Cine se mărită cu un bărbat dacă nu l-a văzut niciodată", s-a întrebat el.

UPDATE 13.30 Colegii au încercat să-i convingă pe liberali, iar socialistul Igor Dodon i-a acuzat de șantaj și că fac jocul comuniștilor. Președintele Parlamentului a supus votului propunerea de a amâna fixarea datei, iar liberalii au părăsit sala în semn de protest. În lipsă de cvorum, ședința a fost închisă.

UPDATE 13.15 Deși președintele Parlamentului Marian Lupu a insistat ca astăzi să fie stabilită data alegerilor, liberalii au cerut ca această chestiune să fie amânată. În caz contrar, au amenințat că vor părăsi sala. „Nu se îngrașă cocoșul înainte de hram. O zi două nu hotărăsc nimic", a declarat Mihai Ghimpu, liderul PL.

UPDATE 13.05 Declarația vine după ce astăzi deputații AIE au avut discuții intense, iar ședința Parlamentului în care ar fi urmat să fie stabilită data alegerii președintelui a fost amânată de două ori. Mingea rămâne în terenul liberalilor, care nu și-au expus deocamdată poziția. Anterior, ei spuneau că așteaptă de la colegii din AIE să le propună o singură candidatură.

UPDATE 13.00 Veronica Bacalu este sigura candidatură propusă la Președinție de Partidul Democrat și Liberal Democrat și susținută de grupul Dodon. Anunțul a fost făcut de premierul Vlad Filat. Liderul PLDM susține că ex-guvernatorul are toate șansele să acumuleze cele 61 de voturi necesare pentru a deveni președinte. „Este timpul ca în fruntea Republicii Moldova să vină o femeie, ca să le dea o lecție bărbaților", a spus Filat.

Veronica Bacalu este și candidatura societății civile, nu doar a Partidului Democrat și Liberal Democrat, iar Ion Ababii este un profesionist și onest și nu a făcut parte din Partidul Comuniștilor, chiar dacă a fost ministru în Guvernul Tarlev. Așa i-a lăudat pe cei doi pretendenți la șefia statului premierul Vlad Filat, într-o emisiune la postul public de televiziune.

„Pe mine nu mă interesează în ce perioadă au fost în anumite funcţii, mă uit la faptele lor şi la calităţile lor morale. Domnul Ababii a lucrat într-un minister foarte dificil de condus şi el şi-a făcut foarte bine meseria, este un profesionist cu calităţi morale, onest. Ştiu cazuri concrete când a fost sunat de prim-ministrul Vasile Tarlev şi invitat în Piaţă la paradă şi el a spun foarte ferm nu. El şi-a depus demisia din funcţia de ministru întorcându-se acolo unde se simte el mai bine", a declarat liderul PLDM aseară la Moldova 1.

„Dacă vorbim despre doamna Bacaul, este foarte greu să ajungi în poziţia dumneaei la Fondul Monetar, şi pentru ca să ajungi acolo trebuie să ai anumite calităţi. Şi pentru mine a fost foarte plăcut când am discutat cu doamna Bacalu răspunsul: «Dacă este nevoie eu sunt gata să vin»", a adăugat prim-ministrul.

Analistul politic Arcadie Barbăroşie a remarcat că ar el personal ar susţine candidatura Veronicăi Bacalu. „Prin cariera ei a demonstrat că este o persoană competentă şi cred că duce imaginea ţării în lume. Este apreciată la Fondul Monetar Internaţional, din câte eu cunosc este apreciată şi în administraţia din Statele Unite. Nu este uşor în lumea unde se află acum să ajungi la un aşa nivel, cred că ar fi o persoană potrivită", a spus directorul Institutului pentru Politici Publice.

„Ambele candidaturi întrunesc calităţile necesare. Până la urmă va rămâne doar una, cine din cei doi candidaţi propuşi va rămâne nu pot să vă spun, pentru că dacă ştiam vă spuneam de la început. Acum urmează după acest exerciţiu de identificare a persoanei potrivite, colegii din PL să treacă testul sincerităţii. Până la urmă eu cred că cea mai corectă procedură este alegerea preşedintelui prin votul direct", a conchis Vlad Filat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite