UPDATE Procurorul general, despre Vlad Filat: A extorcat şi a primit milioane de dolari de la Ilan Shor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Gurin, procuror general FOTO Alexandru Tarlev
Corneliu Gurin, procuror general FOTO Alexandru Tarlev

Procurorul general, Corneliu Gurin, a cerut astăzi în cadrul plenului Parlamentului ridicarea imunităţii deputatului PLDM şi ex-premierului Vlad Filat în baza probelor deţinute privind implicarea acestuia în comiterea fraudelor la Banca de Economii. Liderul PLDM l-a acuzat pe prim-vicepreşedentele PD, Vlad Plahotniuc, de situaţia creată.

UPDATE Vlad Filat a rămas fără imunitate parlamentară, prin votul a 79 de deputaţi.

UPDATE: 14:01 Biroul permanent al parlamentului a decis cu aprobarea celor şapte membri din cei opt prezenţi pentru a audia şi a vota în plen anularea imunităţii deputatului PLDM Vlad Filat care nu a fost prezent la şedinţă. Deputatul PLDM Liliana Palihovici nu a aprobat raportul Comisiei juridice.

La ora 14:30 va fi reluată şedinţa plenară a Parlamentului.

UPDATE: 13:35 Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi a aprobat raportul privind lipsirea de imunitate parlamentară a deputatului Vlad Filat. În favoarea acestei decizii au votat 8 membri ai Comisiei, iar împtriva acesteia - 3 membri. Biroul permanent al Parlamentului se întruneşte în şedinţă pentru a recepţiona raportul Comisiei. Ulterior, va continua şedinţa plenară a Legislativului. Deputaţii pot aproba în termen de 7 zile de la acceptarea raportului de către Biroul permanent decizia de ridicare a imunităţii unui deputat. 

Corneliu Gurin a declarat de la tribuna Parlamentului că Procuratura Generală deţine probe concludente privind „implicarea domnului Vlad Filat în frauda bancară, iar prejudiciul este estimat la sute de milioane de dolari. „Este vorba de o crimă deosebit de gravă, influenţarea martorilor, distrugerea probelor”, a menţionat Gurin.

Gurin: Filat i-a asigurat influenţă lui Shor

Potrivit rechizitoriului citat de spicherul Andrian Candu, Vlad Filat a pretins şi a primit pe parcursul anilor 2013-2014 sub formă de bani şi servicii în sumă de 190 de milioane de dolari de la omul de afaceri Ilan Shor, asigurându-l că are influenţă pentru ca acesta să ajungă în fruntea Consiliului de Administraţie de la Banca de Economii.

Procuratura îl mai acuză pe Vlad Filat că, în perioada 2010-2013, a extorcat şi a primit de la Ilan Shor bunuri şi mijloace în sumă de 60 milioane de dolari. În rezultat, Filat i-ar fi oferit lui Ilan Shor postul de consul onorific al Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi i-a permis comercializarea produselor petroliere în regim duty free. „Avem probe concrete. Au fost audiaţi martori, avem documente care confirmă aceste lucruri. Un vot negativ dat solicitării noastre va însemna tergiversare”, a declarat Gurin care a cerut Comisiei juridice să se întrunească pentru a examina solicitarea.

Filat îl acuză pe Plahotniuc

La rândul său, Vlad Filat a declarat că era pregătit pentru un asemenea scenariu şi a calificat sesizarea procurorului general ca fiind un „show prost gândit”. Liderul PLDM a afirmat că nu are nevoie de imunitate, nu se va eschiva de la răspundere şi va contribui la realizarea anchetei, având speranţa că îşi va putea face dreptate în instanţa de judecată. „Spuneam că alegerile anticipate sunt nedorite, dar acum pot să vă spun cu certitudine că oamenii trebuie să aleagă din ceea ce este şi ceea ce îşi doresc, în speranţa că îşi vor putea exprima opţiunea de vot. Ca şi partid, am fost o ţintă permanentă. Cel mai tare îmi pare rău că speranţa căreia i-am dat viaţă în 2009 şi la care am participat personal a fost pierdută”, a subliniat fostul premier.

În acelaşi timp, Vlad Filat l-a acuzat pe prim-vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc, de faptul că ar sta în spatele acestor acţiuni. „Când vorbesc de Plahotniuc să nu vă gândiţi doar la persoana dânsului, fiindcă fără caracatiţa pe care o conduce, este nimic. Voi, cetăţenii, urmează să vedeţi, pentru că fiecare îşi pierde libertatea în felul său. Să luptaţi pentru demnitate şi să nu vă lăsaţi duşi de un show mediatic care are menirea să schimbe accentele. Iertaţi-mă că nu am făcut mai mult. Cât timp Plahotniuc va mai fi prezent, într-un fel sau altul, în viaţa publică din Republica Moldova, ţara asta nu are viitor”, a mai spus liderul PLDM.

„Sper că jertfa care se aduce astăzi pe altar, şi o accept, va duce la destrămarea acestui sistem odios, care duce la putrefacţia ţării în care trăim”, a concluzionat Filat.

În acest moment, Comisia juridică, numiri şi imunităţi examinează sesizarea procurorului general. Potrivit Regulamentului Parlamentului, Comisia va examina cererea Procurorului General în cel mult 15 zile după aducerea acesteia la cunoştinţa deputaţilor de către Preşedintele Parlamentului şi va constata existenţa sau inexistenţa unor motive temeinice pentru acceptarea sau respingerea cererii. În urma examinării cererii Procurorului General, Comisia juridică, pentru numiri şi imunităţi întocmeşte un raport care se prezintă Biroului permanent. Acesta se examinează în mod prioritar. Raportul Comisiei se supune examinării şi aprobării de către Parlament în cel mult 7 zile de la prezentarea acestuia Biroului permanent. Decizia Parlamentului privind ridicarea imunităţii este luată prin vot secret.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite