Şedinţa Parlamentului care l-a lăsat fără imunitate pe Filat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
flilat si voronin

Conducătorii formaţiunilor PCRM şi PSRM au cerut, astăzi, în cadrul primei şedinţe plenare a sesiunii toamnă-iarnă a Parlamentului, demisia şefilor mai multor instituţii de stat cărora le-a reproşat tergiversarea investigării evenimentelor din 7 aprilie şi a miliardului furat.

UPDATE 16:03 Parlamentul a votat în mod deschis  ridicarea imunităţii lui Vlad Filat. Astfel, Filat rămâne fără imunitate parlamentară prin votul a 79 de deputaţi din fracţiunile PSRM, PCRM, PD şi PL.

UPDATE 15:48 Filat a mai spus că nu mai recunoaşte Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie. El le-a spus colegilor săi din PLDM să revină la „ceea ce a fost la început” şi a menţionat în discursul său că Dorin Chirtoacă şi funcţionarii de la Primăria Chişinăului au peste 600 de dosare penale. „Aici, păpuşarul a mai făcut un joc şi foarte curând veţi înţelege de ce”, a mai menţionat Vlaf Filat.

Vlad Filat cedează preşedinţia PLDM lui Valeriu Streleţ

„De azi, PLDM va fi condus de domnul Streleţ. Ziua de azi va trece, de mâine viaţa continuă şi încă odată vă spun să aveţi grijă de Republica Moldova”, a conchis liberal-democratul.

UPDATE 15:20 „Trăiesc un sentimente de jertfă. Într-un proces penal probele nu trebuie plimbate prin târg, uitaţi-vă peste acest demers, dacă voi consideraţi că aduceţi pe altarul bunăstării o jertfăm, eu accept! Îmi cer scuze de la familia mea pentru că am făcut un pas înapoi pentru ca să avem liberalizarea Acordului de vize, Acordul de liber schimb. În momentul când o să vorbesc o să sară în aer sistemul politic. Poate e timpul să sară naibii în aer sisitemul politic şi să construim ceva nou”, a declarat Vlad Filat de la tribuna Parlamentului.

UPDATE 15:00 Cornel Gurin a spus că Ilan Shor colaborează cu anchetatorii şi că primarul de Orhei a prezentat mai multe documente ce demonstrează implicarea lui Filat în fărădelegile de la BEM. „Ilan Shor va fi trimis în judecată şi va răspunde pentru ce a făcut”, a precizat Gurin.

UPDATE 14:50 În susţinerea cererii sale, Corneliu Gurin a ieşit din nou la tribuna Parlamentului. „Ne aşteaptă multă muncă înainte. Reamintesc că un vot negativ ne va bloca, ne va suspenda ancheta pe această pistă importantă. Noi respectăm prezumţia de nevinovăţie a fiecărui cetăţean. Vinovăţia sau nevinovăţia se dovedeşte în faţa instanţei. Angajamentul meu este că voi face tot ce e posibil ca cetăţenii să afle adevărul”. 

Socialistul Igor Dodon l-a întrebat pe procurorul general dacă este gata să-şi dea demisia. „De ce se cere demisia mea tocmai în timpul investigaţiilor? Eu sunt gata să plec oricând, dar mi-am asumat un mandat de reformă şi vreau să-mi realizez datoria”, a răspuns Corneliu Gurin. Procurorul a precizat că va veni cu cererea de a-i lipsi de imunitate şi pe alţi deputaţi în Parlament, dacă va fi nevoie.

UPDATE 14:35: Fracţiunea PLDM este reprezentată în Parlament doar de deputaţii Tudor Deliu şi Vlad Filat, care a propus o pauză de 30 minute, iniţiativă care nu a fost susţinută. Fracţiunile parlamentare PD, PL, PCRM şi PSRM au votat pentru ca examinarea proiectului privind anularea imunităţii liderului PLDM, Vlad Filat, să aibă loc astăzi. Deputatul PD, Raisa Apolschi, şefa Comisiei juridice prezintă în plenul Parlamentului raportului privind ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Vlad Filat. 

UPDATE 14:14 Pentru ridicaera imunităţii deputatului Vlad Filat a votat şi Biroul permanent al Parlamentului. Pentru aceasta s-au pronunţat 7 membri din cei 8 prezenţi. Liliana Palihovici a votat împotrivă.

UPDATE 13:30 Comisia juridică numiri şi imunităţi a votat pentru ridicarea imunităţii deputatului Vlad Filat. Pentru aceasta au votat 8 membri, iar 3 deputaţi s-au pronunţat împotrivă. Raportul Comisiei urmează să fie discutat în Biroul permanent al Parlamentului.

UPDATE 13:20 Potrivit deputatului socialist Igor Dodon, liberal-democraţii din cadrul Comisiei juridice, numiri şi imunităţi ar încerca să amâne examinarea sesizării procurorului general. „Eu am avertizat că dacă vor încerca să amâne acest subiect, oamenii vor pătrunde în sediul Parlamentului. Nu vă jucaţi cu focul (...) Vă promit, nimeni nu va fugi”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

UPDATE: Deputatul PLDM Vlad Filat a comentat sesizarea procurorului general: „Eram pregătit pentru un asemenea scenariu. Că se va veni într-o manieră triumfalistă, pe de o parte cu Usatâi în faţa Parlamerntului şi pe de altă parte cu sesizarea lui Gurin. A fost un show mult gândit.

(...) Oamenii vor ca acei care sunt vinovaţi, într-o ţară în care insituţiile activează în interesul justiţiei, nu în interesele unor persoane sau a unei persoane, sunt probleme în sectorul financiar, insituţiile statului sunt acaparate. 

Nu am nevoie de imunitate, nu vreau să mă eschivez, voi contribui la mersul anchetei în speranţa unui proces echitabil şi corect. Sper că în ţara noastră încă este posbili să îmi demonstrez vinovăţia. 

Spuneam că alegerile anticipate sunt nedorite, acum pot să vă spun cu certitudine că oamenii trebuie să aleagă din ceea ce este şi ceea ce îşi doresc, în speranţa că îşi vor putea exprima opţiunea de vot. Ca şi partid, am fost o ţintă permanentă. Cel mai tare îmi pare rău că speranţa căreia i-am dat viaţă în 2009 şi la care am participat personal a fost pierdută.

„Cât timp Plahotniuc va mai fi prezent, într-un fel sau altul, în viaţa publică din Republica Moldova, ţara asta nu are viitor”, a mai declarat Filat.

„Când vorbesc de Plahotniuc să nu vă gândiţi doar la persoana dânsului, fiidcă fără caracatiţa pe care o conduce este nimic. Îmi pare rău de dl. Lupu care este un om cumsecade, mă refer la umblatul prin sate cu cumpăratul electoratului, mă refer la alegeri anticipate, în urma alegerilor se va schimba şi parcursul ţării, aceste alegeri care urmează să fie libere, sub presiunea mediatică, fără presiunea CNA şi a altor instituţii asupra alegătorilor, am deja calea mea - o să-mi fac dreptate, iar voi cetăţenii urmează să vedeţi, pentru că fiecare îşi pierde libertatea în felul său. Să luptaţi pentru demnitate şi să nu vă lăsaţi duşi de un show mediatic care are menirea să schimbe accentele. Iertaţi-mă că nu am făcut mai mult”, a mai spus liderul PLDM.

UPDATE: Comisia juridică, numiri şi imunităţi se întruneşte în şedinţă pentru a examina sesizarea procurorului general, Corneliu Gurin, privind ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului PLDM Vlad Filat. Dacă solicitarea de ridicare a imunităţii va fi aprobată, atunci acesta urmează să fie audiat, cercetat şi percheziţionat în dosarul fraudelor de la Banca de economii. Potrivit informaţiilor prezentate de Gurin, Ilan Shor i-a transmis lui Vlad Filat bunuri, servicii şi bani în sumă de 190 de milioane de dolari.

UPDATE: Corneliu Gurin, procuror general: „Se lucrează şi destul de mult asupra fraudelor din sistemul bancar. Avem dosare, multe în instanţă. Au fost acumulate probe despre implicarea unor demnitari în respectivele fraude.

Cerem ridicarea imunităţii deputatului Vlad Filat pentru punerea sub învinuire şi trimiterea în judecată pentru implicarea directă în fraudele bancare. Avem probe concrete. Au fost audiaţi martori, documente care confirmă aceste lucruri. Un vot negativ dat solicităţii noastre va însemna tergiversare”.

-----

UPDATE: 

Liderii AIE-3 acuză organizatorii protestelor din faţa Parlamentului de apărarea intereselor Rusiei

Liderii Alianţei pentru integrare Europeană – 3 (AIE-3) susţin că organizatorrii protestelor din scuarul Parlamentului au ca scop aruncarea Republicii Moldova în haos şi ar apăra interesele Rusiei. 

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a declarat că actuala putere începe sesiunea parlamentară având în faţă mai multe provocări create inclusiv de cei ce toarnă gaz pe foc şi care au ca pbiectiv destabilizarea ţării şi colapsul economic. „De ce un Parlament care a fost ales democratic este protejat de atâţia poliţişti. O majoritate aleasă guvernează, ascultă şi protejează minoritatea şi pe cei care au păreri diferite. Când cade democraţia, apare haosul. Aceasta este miza zilei de astăzi şi trebuie să fim atenţi. Suntem gata să ne asumăm acest risc? Eu cred contrariul”, a declarat liderul PLDM. 

Potrivit lui Vlad Filat, cei care organizează protestele din faţa Parlamentului sunt în serviciul unor forţe din afară. În acelaşi timp, conducătorul PLDM a adus aprecieri spirjinului României şi a criticat atitudinea Rusiei prin insituirea embargourilor şi a lipsei de suport acordate Republicii Moldova. 

La rândul său, liderul PD, Marian Lupu, a acuzat interese din interior şi exterior în organizarea protestelor de către PSRM şi „Partidul Nostru”, care vor duce la ani mulţi de stagnare sau regres economic. Potrivit lui Lupu, protestatarii au dreptate când sunt nemulţumiţi şi guivernarea a oferit mai multe motive pentru ca să se ajungă la această situaţie. „Parlamentul şi Guvernul trebuie să elaboreze un plan anticriză pe termen scrut şi termen mediu şi să se întrunească permanent. Criza de credibilitate a unor instituţii este provocată de activitatea slabă a unor instituţii, dar şi din cauza unor campanii de manipuilatre şi atacuri furibunde asupra anumitor insituţii ca să fie intimidate şi să nu-şi facă datoria. Trebuie să revedem activitatea insituţiilor indiferent de partidul care a delegat şefii acestora. Aceste atacuri permanente nu vor duce la eficientizarea instituţiilor respective, dar la dărâmarea acestora. Pentru unii, cu cât este mai mare haosul insituţional, cu atât este mai bine”, a subliniat reprezentantul PD. 

Marian Lupu a mai chemat la solidaritate în condiţiile în care AIE-3 „are o majoritate parlamentară fragilă”.  „Împreună suntem mai puternici decât adeversarii Moldovei, dar situaţia se poate schimba dacă cineva cedează ispitelor”, a menţionat şeful PD. 

Şi Mihai Ghimpu, liderul PL, a acuzat opoziţia pro-rusă de acţiuni în favoarea intereselor puterii de la Moscova. „Să învăţăm de la colegii din Ucraina, clasa politică nu trebuie să fie surdă şi oarbă la agresiunea Rusiei din Ucraina. Vreau să îmi anunţ colegii de alianţă că dacă nu începem procesul de reformare a insituţiilor, lupta cu corupţia, finisarea investigaţiei privind furtul miliardului, Alianţa nu va fi, fiindcă PL a venit la guvernare nu pentru funcţii, dar pentru urmarea cursului european”,a afirmat liderul PL. 

Fracţiunile parlamentare ale AIE-3 formează o majoritate în Legislativ de 51 de deputaţi.  

UPDATE: Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat în faţa plenului Parlamentului că, la un de la fraudele de miliarde din bănci, şefii Procuraturii Generale, CNA, SIS nu au putut identifica vinovaţii care să fie pedepsiţi. De asemenea, Dodon l-a îndemnat şi pe preşedintele Nicolae Timofti să renunţe la funcţia de şef al statului pentru nu rămâne în istorie un om fără demnitate numit „raţă mută”.

„Eu am spus despre Streleţ că va fi sacrificat până la Crăciun, dar cred că şi mai devreme. Ieşiţi în stradă să vedeţi ce cred oamenii despre polticieni. Între popor şi putere s-a creat o prăpastie. Mai aveţi glas, tupeu să chemaţi la dialog? Nimeni nu va vorbi cu nişte pigmei politici care nu vor acumula voturi la următoarele alegeri”, a subliniat Igor Dodon. 

La rândul său, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a afrimat în debutul şedinţei de astăzi că „nu vrea să se aşeze pe valul acesta pe care l-a ridicat Dodon în Parlament, dar trebuie de schimbat ceva”. Şi Voronin a acuzat insituţiile reponsabile în stat de inacţiune în dosarul „7 aprilie” despre care a spus că a fost o lovitură de stat organizată de actualii lideri ai AIE-3. Conducătorul comuniştilor a declarat că nu este de acord cu demisia Guvernului, dar şefii anumitor instituţii, cum ar fi Procuratura Generală, CNA, SIS sau Curtea de Conturi ar trebui să plece.

Vladimir Voronin a criticat protestele organizate de Igor Dodon, menţionând că astfel este manipulată populaţia şi i-a amintit că l-a votat în funcţie pe Nicolae Timofti pe care îl critică acum şi îi cere demisia.

„V-aţi plimbat cu Stefan Fule prin Bruxelles şi aţi venit şi aţi venit şi l-aţi votat. Nu trebuie să fim deştepţi cu interese ascunse”, a mai spus Voronin. 

Liderul comuniştilor a anunţat că fracţiunea sa nu va vota nici un proiect privind acordarea creditelor şi a criticat angajarea unei companii străine în investigarea fraudelor bancare. 

politisti la parlament

   FOTO Facebook

Menţionăm că astăzi membrii parlamentului se întrunesc în prima şedinţă din cadrul sesiunii toamnă-iarnă. Clădirea Parlamentului este înconjurată de sute de poliţişti, în contextul în care liderii proruşi de la Chişinău, Igor Dodon şi Renato Usatîi, au anunţat organizarea unei manifestaţii de amploare şi înconjurarea Legislativului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite