Unde îşi ţin moldovenii banii: Circa 74% din economii, concentrate în cinci bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele cinci bănci din Republica Moldova după volumul depozitelor deţineau la sfârşitul lunii aprilie peste 74% din economiile populaţiei şi persoanelor juridice, valoarea cumulată a resurselor atrase de toate cele 14 instituţii bancare fiind de 41,36 miliarde de lei (2,51 miliarde de euro).

Moldova Agroindbank, Victoriabank şi Moldindconbank, cele mai mari bănci locale după activele deţinute, conduc şi clasamentul depozitelor atrase de la clienţi, cu o sumă totală de 24,2 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro), ceea ce reprezintă o pondere de peste 58,5%.

Cea mai importantă creştere a cotei depozitelor în primele patru luni ale anului 2013, de 39%, a înregistrat-o însă Unibank.

În schimb, MAIB, cea mai mare bancă din ţară, a atras 935 de milioane de lei, iar Victoriabank - aproape 600 de milioane. Ultima rămâne însă lider după volumul depozitelor.

Cea mai semnificativă scădere s-a atestat la Banca de Economii (BEM), valoarea depozitelor diminuându-se de la începutul anului cu 1,25 de miliarde de lei. Cei mai mulţi bani de la BEM au fost retraşi de populaţie, decizie influenţată de scandalul iscat în jurul creditelor neperformante de 1,5 miliarde de lei şi a piederilor de 313 milioane de lei înregistrate de bancă în 2012.

De notat că circa 64% din totalul depozitelor bancare aparţin populaţiei şi doar 36% unor instituţii sau agenţilor economici.

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite