Starea de urgență în R. Moldova, prelungită. Premier: Am observat reluarea de tentative și mai brutale de destabilizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii partidului de guvernământ, PAS, au votat pentru prelungirea cu 60 de zile a stării de urgență în țara vecină, după ce premierul a venit cu argumente în acest sens, inclusiv intensificarea încercărilor Rusiei de a destabiliza țara.

Premierul a cerut Parlamentului să voteze prelungirea stării de urgență. FOTO: Gov.md
Premierul a cerut Parlamentului să voteze prelungirea stării de urgență. FOTO: Gov.md

Potrivit lui Dorin Recean, prelungirea stării de urgență este argumentată de războiul Rusiei contra Ucrainei, care are impact și asupra Republicii Moldova.

,,Prelungirea stării de urgență este absolut necesară și din cauza faptului că ne confruntăm, în continuare, cu elemente ale unui război hibrid purtat împotriva țării noastre, un război menit să ne împiedice, să fim o țară liberă, integrată în Uniunea Europeană. Suntem supuși constant atacurilor hibride din partea grupării pentru hoție și război care are o misiune clară: să aducă destabilizare în Moldova. Scopul lor este să organizeze haos. Am observat recrudescența, adică reluarea cu tentative și mai brutale de destabilizare a așa-numitor proteste plătite în luna martie”, a declarat premierul de la tribuna Legislativului. 

Opoziția nu a votat 

Aleșii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au fost contra prelungirii, aducând drept exemplu alte țări vecine cu Ucraina aflată în război, dar în care lipsesc stările de urgență. 

Mai mult, deputata BCS, Diana Caraman, este de părere că „teoriile conspiraționiste privind pericolele la adresa securității țării ajung la absurd”. 

În replică, Dorin Recean a acuzat-o de demagogie, recomandându-i să nu ducă lumea în eroare.  

„Doamna Caraman, eu înțeleg că dumneavoastră nu ați fost nici la Bucea, nici la Irpin și să vedeți ororile războiului. Nu ați fost în situația în care să gestionați riscuri legate de oameni care vor să destabilizeze și nu trebuie să induceți în eroare și să faceți demagogie atunci când este vorba de securitatea țării”, a menționat Recean.

Prim-ministrul a venit în Parlament după ce, în data de 29 martie, Guvernul a aprobat prelungirea stării de urgență cu 60 de zile, decizie la propunerea Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). 

Potrivit actului, pe durata stării de urgență, CSE poate emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, dar și pentru cetățenii Republicii Moldova și străinilor aflați pe teritoriul țării. 

Țara vecină se află în stare de urgență din 24 februarie, zi în care Rusia a invadat Ucraina. De atunci și până acum, aceasta a fost prelungită de mai multe ori.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite