Maia Sandu: Rusia vrea să pună guvern prorus la Chișinău ca să folosească țara, pe modelul Belarus, împotriva Ucrainei

0
Publicat:

Președinta Republicii Moldova a declarat că nu există riscul unei agresiuni ruse, însă Kremlinul încearcă prin diverse metode să instaleze o guvernare prorusă în țara sa, astfel încât să o controleze, dar ,,moldovenii nu sunt supuși și nu vor face ceea ce le cere Kremlinul, în ciuda amenințărilor”.

Maia Sandu susține că moldovenii nu se vor supune Kremlinului. FOTO: Arhivă
Maia Sandu susține că moldovenii nu se vor supune Kremlinului. FOTO: Arhivă

 ,,Astăzi nu există riscul unei agresiuni militare a Federației Ruse împotriva Republicii Moldova datorită rezistenței Ucrainei. Ucraina este astăzi scutul nostru, ne protejează de o eventuală agresiune. În același timp, ne confruntăm cu atacuri hibride, dacă pot să le spun așa...”, a declarata președinta pentru postul TV Vocea Basarabiei, precizând că în acest moment țara sa se confruntă cu încercările Rusiei de-ai submina guvernarea, pentru a-și instala una prorusă. 

,,E clar că Federația Rusă încearcă să-și pună la Chișinău o guvernare prorusă, așa încât să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, așa cum face, de exemplu, în cazul Belarusului. Și ați văzut declarațiile de curând ale autorităților de la Kremlin, precum că vor amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarusului. Iată exact asta își dorește să facă Federația Rusă și în cazul Republicii Moldova. Da, aceste încercări, evident, pun presiune pe instituțiile noastre, creează disconfort, dar noi am demonstrat că putem face față acestor presiuni și în continuare vom apăra cetățenii, vom apăra independența țării și alegerea cetățenilor, pentru că cetățenii și-au ales această guvernare, doar cetățenii la alegeri pot schimba lucrurile dacă vor, nu este treaba Federației Ruse și nu o să permitem Kremlinului să se amestece în treburile noastre interne”, a mai menționat Maia Sandu. 

Mesajul președintei pentru Kremlin

Nu este prima data când liderii de la Chișinău atrag atenția că Rusia încearcă, inclusiv prin cetățeni moldoveni care acționează în interesul său, destabilizarea țării. Maia Sandu susține că pentru a face față acestor tentative este necesar ca toate instituțiile să se reformeze.

,,Unele instituții se reformează, altele opun rezistență acestei reforme și mă refer, în special, la sistemul judecătoresc, pentru că nu este suficient ca Serviciul de Informații și Securitate să fie eficient, este important ca și procuratura să-și facă partea ei de lucru, atunci când sunt suficiente probe acumulate și se lucrează împreună, după care se merge în instanța de judecată și știm că în instanța de judecată se tergiversează foarte multe lucruri, iar uneori cei care comit abuzuri sunt lăsați în continuare să comită aceste abuzuri, sunt lăsați nepedepsiți”, a mai spus președinta. 

Aceasta afirmă că are loc reformarea, dar și curățarea instituțiilor de elementele ce lucrează pentru ruși, dar între timp transmite că locuitorii Republicii Moldova vor opune rezistență și nu vor face ceea ce le cere Moscova. 

,,Eu cred că puterea este curajoasă, pentru că este pentru prima dată când la nivelul conducerii țării se vorbește cu text deschis și direct despre adevăratele intenții ale Federației Ruse. Noi le spunem celor de la Kremlin că moldovenii nu sunt supușii lor și nu vor face ceea ce le cere Moscova, indiferent câte amenințări vor transmite ei în partea noastră, noi decidem, cetățenii Republicii Moldova decid. Republica Moldova este o țară mică, dar oamenii acestei țări sunt oameni demni și, da, e adevărat că noi trecem prin acest proces de consolidare a instituțiilor, de curățare, în primul rând a instituțiilor de tot felul de elemente care lucrează pentru Federația Rusă sau pentru grupări corupte și, în același timp, ne protejăm. Deci, noi facem și reforme, și oferim și niște rezultate, chiar dacă ele nu sunt încă întotdeauna suficient de bune, pentru că, repet, anumite instituții se reformează mai repede, alte instituții încearcă să opună rezistență, dar noi o să insistăm”, a conchis Sandu. 

Proteste organizate de un partid prorus

În ultima perioadă, în țara vecină au avut loc mai multe manifestații antiguvernamentale organizate de partidul prorus Șor, condus de Ilan Șor, politician cu probleme penale care se ascunde de justiția de acasă în Israel. Acesta neagă că formațiunea sa ar fi folosită de Kremlin în planul său de a destabiliza Chișinăul.

Totuși, înainte de a începe una din cele mai mari manifestații, poliția a anunțat că protestul urma să fie destabilizat de persoane cu antecedente penale sau cu pregătire sportivă și remunerate cu mii de dolari, în spatele operațiunii fiind serviciile specializate ale Rusiei.

De asemenea, anchetele procuraturii au scos la iveală faptul că unii dintre participanții la aceste evenimente ar fi plătiți. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite