În Republica Moldova a fost prelungită starea de urgență. Decizia, luată la propunerea Guvernului

0
Publicat:

Parlamentul de la Chișinău a votat pentru prelungirea cu 60 de zile a stării de urgență, în contextul în care războiul Rusiei contra Ucrainei e în proximitate, fiind resimțite consecințele sale.

Parlamentul de la Chișinău a prelungit starea de urgență. FOTO: Multimedia. parlament.md
Parlamentul de la Chișinău a prelungit starea de urgență. FOTO: Multimedia. parlament.md

Parlamentarii au adoptat hotărârea la propunerea șefei Cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, care a venit cu argumente în acest sens, la ședința de joi a Legislativului. 

,,De altfel, Republica Moldova nu este nici pe departe unicul stat european, care a fost nevoit să recurgă la starea de urgență. Zilele trecute, Cabinetul de miniștri din Letonia a decis prelungirea stării de urgență în zonele de frontieră cu Belarus până la 10 mai 2023. În Lituania la fel, în zona de frontieră cu Belarus și Rusia este în vigoare starea de urgență până pe 17 martie anul curent. Vorbim așadar de democrații consolidate care acționează în același mod”, a declarat Natalia Gavrilița.

Opoziția a lipsit de la proces 

Opoziția nu a fost prezentă la ședința în care a fost supusă votului hotărârea. Aceasta a părăsit sala în semn de protest față de decizie. 

,,Deja a șasea sau a șaptea oară auzim întrebarea referitor la prelungirea stării de urgență, iar noi, inclusiv parlamentarii, ne întrebăm, dacă putem munci în condiții normale, dar nu excepționale. Dar ne întrebăm și ce ne oferă această situație excepțională?!”, a declarat deputatul BCS, Oleg Reidman.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a replicat.  „Luați legătura pe prietenul vostru de la Kremlin, spuneți-i să-i vină mințile la cap, să oprească războiul, să nu mai omoare oameni, copii, femei în Ucraina, și atunci toți vecinii Ucrainei, și noi, și polonezii, și ungurii, și turcii, și georgienii vor fi bucuroși să trăiască în pace și liniște. Sunteți ipocrit domnule deputat. De aceea, circul dumneavoastră nu ține. Duceți-vă și vă luați 30 de arginți. I-ați meritat, consumații”, a spus Igor Grosu. 

Război în proximitate

Natalia Gavrilița s-a prezentat în plenul Parlamentului, după ce miercuri, membrii Cabinetului de miniștri au aprobat hotărârea privind prelungirea stării de urgență. Iar ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a declarat că acțiunea este una imperativă.

,,Pe parcursul a 11 luni, Republica Moldova a resimțit în mod direct și constant efectele acestuia (n.r.-războiul Rusiei contra Ucrainei) într-un mod cel mai dureros, având în vedere dependența sa totală de energie și gaze naturale din exterior, dar și în virtutea poziționării geografice la proximă distanță de teatrul de război. În prezent, atacurile aeriene cu rachete ruse asupra Ucrainei au loc practic zilnic. Punctele de lansare, având un areal divers, printre acestea și Marea Neagră. În context există riscuri majore ca spațiul aerian al Republicii Moldova să fie survolat de rachete sau ca acestea, fiind doborâte de sistemul de apărare antiaeriană să cadă pe teritoriul țării noastre”, a menționat aceasta. 

Ce înseamnă starea de urgență

Potrivit actului, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) poate emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, dar și pentru cetățenii Republicii Moldova și străinilor aflați pe teritoriul țării. 

Țara vecină se află în stare de urgență din 24 februarie, zi în care Rusia a invadat Ucraina. De atunci și până acum, aceasta a fost prelungită de mai multe ori.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite