SIS de la Chișinău: Kremlinul vrea să compromită procesul de aderare al Rep. Moldova la UE. Care este strategia Rusiei UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful Serviciului de Informații și Securitate a declarat că Rusia are o strategie privind compromiterea procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aceasta vizând referendumul pe tema integrării, alegerile prezidențiale, dar și parlamentare, iar gruparea Șor ar fi principalul aliat al Kremlinului. 

Șeful SIS susține că Ilan Șor este principalul aliat al Kremlinului. FOTO: Sis.md
Șeful SIS susține că Ilan Șor este principalul aliat al Kremlinului. FOTO: Sis.md

UPDATE:  Mai exact, plebiscitul pe tema integrării europene a țării vecine care ar urma să fie desfășurat în acest an va fi ținta discreditărilor, astfel încât să fie redusă mult prezența la vot.

Iar potrivit informațiilor SIS, oligarhul fugar Ilan Șor, care ar conduce o grupare criminală și care ar fi principalul actor al Kremlinului, ar avea indicația de provocare a radicalizărilor și a violențelor, dar și sarcina principală privind discreditarea referendumului. Ultimul nu a venit cu o reacție publică la aceste acuzații până la publicarea acestui articol.

,,Pe partea rusă se mizează pe opțiunea de boicot, votul împotrivă sau încadrarea unei întrebări suplimentare în cadrul referendumului care să ducă cetățenii în eroare și să manipuleze prin crearea unei asocieri false între integrare europeană și falsa aderare la alianță și blocuri militare. Un alt grup de actori politici au indicația de a promova doctrina statalistă, dar care în realitate servește retoricii ruse. Cu o probabilitate înaltă structurile date sunt ghidate de serviciile de informații ruse și centrele de influență conexă administrației președintelui Federației Ruse”, a mai spus Alexandru Musteața.

Reluarea manifestațiilor 

Tot în acest an, începând cu lunile martie, aprilie, vor fi reluate protestele antiguvernamentale, care vor avea ,,un substrat prorus accentuat și apărarea vectorului asiatic. Planul acestora este să transforme protestele în acțiuni violente de crearea haosului și destabilizărilor în masă prin cooptarea unor persoane dispuse să intre în confruntare agresivă cu forțele de ordine”, a mai menționat reprezentantul SIS-ului.

Accederea în Parlament a politicienilor proruși

Iar a treia etapă este planificată pentru anul 2025, aceasta având scopul de a controla Parlamentul de la Chișinău prin accederea în Legislativ a formațiunilor politice aflate sub influența Federației Ruse.

,,Detalii din posesie indică asupra unei strategii pentru 2024 și 2025 care va include trei elemente principale conectate între ele. În primul rând, susținerea actorilor politici aflați sub control direct sau indirect a Federației Ruse, distribuiți în trei categorii, care odată ajunși în Parlament urmează să servească intereselor ostile ale unui stat străin, în speță, Federația Rusă. Actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă au legături directe și confirmate cu serviciile speciale, consultanți politici, grupuri criminale organizate, conducerea de la Kremlin și grupuri oligarhice, și actori politici declarați pro-stataliști, respectiv vor să se ascundă în spatele unor politici externe și neutre, declarând că apără interesul național, neutralitatea și statalitatea, dar de fapt scopul lor este să servească Federația Rusă. Acești actori ar avea contacte cu exponenți ai Federației Ruse într-o formă camuflată și actori politici conectați la grupurile criminal organizate conduse de cetățeni ai Republicii Moldova aflați în căutare internațională”, a subliniat șeful Serviciului de Informații și Securitate. 

În aceeași ordine de idei se înscrie generarea mai multor crize în domeniile politic, economic, social, securitate în Republica Moldova, ultima din urmă fiind planificată, inclusiv în regiunea separatistă Transnistria și în UTA Găgăuzia.

,,Conducerea UTA Găgăuzia încearcă, analizează posibile acțiuni mai radicale în raport cu Chișinăul. Ar planifica în luna martie să inițieze acțiuni care ar destabiliza situația de securitate din regiunea UTA Găgăuzia. Federația Rusă mizează pe crearea falsă, de dezbinare socială prin continuarea acțiunilor de compromitere a eforturilor Chișinăului de apropiere de UTA Găgăuzia. De asemenea, se vor utiliza în continuare potențialul din regiunea transnistreană în acțiuni hibride anti-Chișinău în contextul proceselor politice din Republica Moldova pe fundalul invocării așa-numitei presiuni economice puse de Chișinău pe regiune”, mai susține Alexandru Musteața. 

Aceste crize vor fi lansate consecutiv sau paralel, iar toate vor avea ,,un suport propagandistic avansat”. 

În lista menționată se numără și atacurile informaționale prin folosirea, inclusiv a rețelelor sociale, în special, Telegram și Tik Tok, acestea fiind menite să amplifice efectul psihologic al crizelor. 

Știrea inițială

,,SIS a intrat în posesia mai multor date care indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de Federația Rusă, scopul acestor acțiuni este să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, să deformeze procesele democratice și să mențină Republica Moldova sub sfera sa de influență”, a declarat șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața. 

Șeful SIS a afirmat că prima etapă a început anul trecut prin tentativa de a compromite alegerile locale din Republica Moldova, iar acum ,,se încearcă realizarea următoarelor două etape cu intenția de a se amesteca în procesele electorale din acest an, mai concret fiind următoarele: avem informații care se pun în aplicare tentative de a compromite referendumul pentru integrare europeană, de imixtiune în alegerile prezidențiale, precum și de denigrare a instituțiilor și a candidaților politici care vor promova aderarea la UE”. 

Alexandru Musteața a mai menționat că planurile de destabilizare din 2023 au eșuat, iar în contextul informațiilor relatate a îndemnat oamenii să se informeze din surse sigure. 

Toamna trecută, cu câteva zile înainte de alegerile locale generale, șeful SIS de la Chișinău a anunțat că Rusia a alocat peste un miliard de lei moldovenești pentru a destabiliza Republica Moldova, punând la cale un scenariu care este executat prin diverse metode de „grupul criminal” creat și condus de oligarhul fugar, Ilan Șor, iar banii respectivi erau prevăzuți, inclusiv pentru coruperea alegătorilor. Informațiile au fost negate de fugarul condamnat penal.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite