Somelierul Andreas Larsson: Vinurile din soiuri autohtone sunt ambasadorii veritabili ai vinului Moldovei VIDEO
0
Republica Moldova are toate şansele să cucerească piaţa externă cu vinuri din soiurile sale autohtone. Originalitatea a fost scoasă în evidenţă de unul dintre cei mai influenţi somelieri din lume, Andreas Larsson, prezent pentru prima dată în Republica Moldova.
În data de 14 decembrie celebrul expert suedez a creat la Chişinău, împreună cu oenologi moldoveni, patru noi vinuri unice, într-un exercitiu dedicat profesioniştilor, intitulat „Grand Assemblage”.
De asemenea, Andreas Larsson a remarcat potenţialul autentic valoros în timpul unui eveniment dedicat publicului – „Grand Tasting”, unde a ghidat degustarea în orb a 23 de vinuri din soiuri autohtone.
Evenimentele sunt parte a campaniei de iarnă „Vinul Moldovei – Arta Asamblajului”, desfăşurată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), cu susţinerea partenerului strategic de dezvoltare, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanţat de USAID şi Guvernul Suediei.
„Grand Assemblage” cu Andreas Larsson
În premieră, soiurile tradiţionale Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră şi Rara Neagră au căpătat mai multă intensitate, gust, culori şi arome unice, fiind combinate cu soiuri europene în cadrul acestui exercitiu inedit. Cele patru vinuri create de renumitul somelier au fost ulterior oferite spre degustare la cea de-a XIII-a ediţie a Vernisajului Vinului, în data de 15 decembrie, la Palatul Republicii din Chişinău.
Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului: „Ne dorim o dezvoltare durabilă a sectorului viticol şi o competitivitate a potenţialului de producere. În prezent constatăm două probleme majore: pierderea diversităţii soiurilor de viţă-de-vie în podgorii şi adaptarea stilurilor de vin produse la schimbările climaterice şi cerinţele pieţelor de desfacere.
În Catalogul naţional al soiurilor de plante sunt autorizate 42 soiuri pentru elaborarea vinurilor. Patru soiuri europene ocupă 55% din suprafeţe şi asigură producerea a 70% din vinuri. Suprafeţele ocupate de soiurile autohtone reprezintă în total doar 5%. Avem un genofond, o diversitate de soiuri autohtone nevalorificată la nivelul dorit. Asemenea evenimente permit descoperirea autenticităţii vinurilor noastre, elaborate atât în baza unui soi, cât şi în asamblaje cu alte soiuri internaţionale, ameliorând potenţialul lor calitativ.”
Andreas Larsson a declarat că Republica Moldova are soiuri indigene cu istorie şi tradiţie îndelungată.
„Este foarte important acest lucru, să ştiţi. Există ţări care produc vinuri foarte bune, dar nu au o istorie a soiurilor autohtone şi nici asamblajele locale nu sunt de cea mai bună calitate. În schimb, asamblajele pe care le-am obţinut la Chişinău sunt foarte expresive. De aceea, eu văd un potenţial mare de a ajunge pe piaţa internaţională. Trebuie să fiţi deschişi şi să experimentaţi gusturi noi. Vinurile din soiuri autohtone au toate şansele să devină ambasadori veritabili ai Vinului Moldovei”, a specificat Larsson.
„Grand Tasting” cu Andreas Larsson
Pentru a identifica etapa la care se află piaţa vitivinicolă din Republica Moldova şi ce poate fi îmbunătăţit, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului a organizat un „Grand Tasting” cu Andreas Larsson, eveniment dedicat profesioniştilor, dar şi publicului. Acesta a inclus o degustare în orb a 23 de vinuri din soiuri autohtone, care se regăsesc şi în vecinătatea imediată – România. Top şapte vinuri selectate de expertul suedez au fost oferite spre degustare vizitatorilor celei de-a XIII-a ediţii a Vernisajului Vinului, în data de 15 decembrie.
„Vinurile pe care le-am degustat sunt bune, aromate şi au proprietăţi unice, care vorbesc despre caracterul soiurilor locale. Fiecare dintre vinuri se remarcă printr-o unicitate a gustului. De exemplu, vinurile albe sunt fragile, elegante şi cu parfum fin. Cele roşii se deosebesc prin gustul condimentat, care se datorează regiunii însorite unde se cultivă”, a spus Andreas Larsson.
Diana Lazăr, vicedirector al Proiectului de Competitivitate din Moldova, a menţionat că evenimentul pune încă o dată pe harta lumii vinurile din Republica Moldova.
„Ţara noastră se poate diferenţia pe plan internaţional şi poate deveni mai interesantă pentru consumatori datorită asamblajelor, prin care să transmitem mai departe tradiţiile noastre, dar şi specificul terroir-ului. Oficiul Naţional al Viei şi Vinului renaşte arta asamblajului, care este o tradiţie în ţara noastră. Republica Moldova are un portofoliu de vinuri interesante, atât albe, cât şi roşii”, a subliniat Diana Lazăr.
Sub îndrumarea lui Andreas Larson, exerciţiul a fost însoţit de evaluarea şi comentariile somelierului internaţional pentru cei 100 de participanţi la „Grand Tasting”.
Ion Luca, participant la „Grand Tasting”: „Degustările în orb trebuie organizate cât mai des, pentru ca să vedem unde ne aflăm, ce putem schimba şi îmbunătăţi. Tendinţa de a promova soiurile indigene nu cred că se va schimba, deoarece trebuie să devină cartea noastră de vizită, prin asta suntem diferiţi şi unici de alţi producători de vin din lume.”
Anastasia Saratura, participantă la „Grand Tasting”: „Compararea vinurilor noastre din soiuri indigene cu vinuri faimoase la nivel mondial, care pot costa chiar mii de euro, este un imbold puternic pentru a continua să valorificăm pe deplin ceea ce avem acasă, apoi să ne promovăm reuşitele pe plan extern. Aceste patru soiuri au o bună rezistenţă la ger şi sunt adaptate foarte bine la condiţiile climaterice, au un conţinut ridicat de zahăr, ceea ce permite obţinerea unor vinuri de calitate înaltă, precum şi maturarea acestora.”
Andrei Ionescu, participant la „Grand Tasting”: „Unul dintre vinurile mele preferate este inclus în această degustare în orb şi sunt foarte curios să aflu opinia unui expert de talie internaţională. De asemenea, vreau să-mi lărgesc orizonturile în materie de vinuri. În majoritatea cazurilor, părerea mea a coincis în proporţie de 50% cu cea a lui Andreas.”
Despre valorificarea şi diversificarea soiurilor autohtone, care pot oferi personalitate şi atractivitate, reprezentând o sursă de calitate şi productivitate, s-a discutat şi la conferinţa „Istoria şi tipicitatea soiurilor indigene în Republica Moldova şi România”, organizată în preambulul „Grand Tasting” cu Andreas Larsson.
Opiniile au fost împărtăşite de către dr. habilitat Gheorghe Savin de la Institutul Naţional al Viei şi Vinului şi dr. Conf. Mihai Mustea de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, România. Potrivit specialiştilor, cele patru soiuri s-au adaptat condiţiilor pedo-climatice şi asigură o calitate irepetabilă vinurilor. De aceea este nevoie urgent de a extinde considerabil suprafaţa plantaţiilor viticole cu aceste soiuri.
Despre Andreas Larsson
Andreas Larsson este considerat unul dintre cei mai importanţi critici şi degustatori de vin din lume. A fost declarat de mai multe ori „Cel mai bun somelier din Suedia”. În 2004 a obţinut titlul de „Cel mai bun somelier european”, iar în 2007 – „Cel mai bun somelier din lume”. După degustarea vinurilor moldoveneşti în cadrul evenimentelor de la „Cite du Vin” (Bordeaux, Franţa), Andreas Larsson şi-a dorit să cunoască îndeaproape Vinul Moldovei şi locul de origine al acestuia, dar şi să-şi împărtăşească cunoştinţele pasionaţilor de cultura vinului din ţara noastră.
Despre Oficiul Naţional al Viei şi Vinului
ONVV este expertul nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea şi dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acţiunea comună a tuturor celor implicaţi în creşterea competitivităţii produselor vinicole, valorificarea autenticităţii şi orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea pieţelor de desfacere şi promovarea vinurilor moldoveneşti prin programul naţional şi brandul naţional vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.