Serviciile de informaţii ruse, în spatele spargerii conturilor de Telegram ale unor oficiali moldoveni

0
Publicat:

Şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova, Alexandru Musteaţa, susţine că spargerea conturilor de Telegram ale unor oficial moldoveni de rang înalt, printre care şi Maia Sandu, ar fi fost gestionată de ofiţerii ruşi de informaţii cu scopul de a destabiliza Chişinăul.

Spargerea conturilor de Telegram ale oficialilor moldoveni,gestionată de serviciile ruse FOTO:Arhivă
Spargerea conturilor de Telegram ale oficialilor moldoveni,gestionată de serviciile ruse FOTO:Arhivă

Întrebat, într-o emisiune televizată, dacă în spatele atacurilor ar sta servicii de informaţii din Federaţia Rusă, Alexandru Musteaţa a răspuns: Cum s-ar spune, primii suspecți. Penetrarea, copierea comunicațiilor și a altor date, și furnizarea, lansarea lor în public, de fapt, pare a fi o acțiune coordonată, care tinde să creeze niște disensiuni, niște tensiuni în societate, să încerce să erodeze încrederea cetățenilor în instituțiile statului”. 

Șeful SIS mai spune că, la aceasta etapă, nu se știe numărul exact al conturilor de Telegram deținute de oficialii moldoveni care au fost sparte, însă nu este vorba şi de extragerea dtelor de pe telefoane mobile. ,,Tehnic vorbind este destul de complicat și atunci când așa ai un număr de conturi, toate în aceeași perioadă accesate clandestin de cineva, ar putea fi inclusiv, și un acces de pe server. Nu cunoaștem exact lucrul respectiv, vom expedia o scrisoare către compania care instrumentează instrumentul acesta de mesagerie și vedem ce ne spun și ei”. 

De asemenea, Alexandru Musteața susține că spargerile fac parte dintr-o acțiune coordonată de denigrare, iar un argument în acest sens este ziua în care au fost publicate mesajele, adică cea în care ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a solicitat Guvernului să aprobe sesizarea privind scoaterea în afara legii a partidului pro-rus Șor. 

,,Toate, însă, indică asupra unor acțiuni coordonate, ceea ce din punctul nostru de vedere pare a fi o operațiune specială de denigrare”, a punctat acesta. 

Miercurea trecută, conturile de Telegram ale mai multor oficiali din Republica Moldova, între care Maia Sandu, au fost sparte. 

Reprezentanții instituției prezidențiale au anunțat că ,,a fost spart Canalul oficial de Telegram al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. La fel, infirmăm veridicitatea ultimelor postări”.

Anunțul a fost făcut după ce un mesaj despre „corupția din instituțiile de stat” a fost publicat pe contul oficial de Telegram al președintei Maia Sandu. La scurt timp, acesta a fost șters. Același mesaj a fost publicat și pe contul ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. 

Tot în aceea zi, Guvernul a aprobat și a expediat în adresa Curții Constituționale sesizarea cu privire la declararea neconstituțională a partidului pro-rus Șor pentru că este finanțat din bani ilegali. CC a restransmis solicitarea către iniţiator pentru completări.

,, Prin toată activitatea sa de până acum, Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept. Or, finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești (alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun.Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021). Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale”, a anunțat Sergiu Litvinenco, pe pagina sa de pe Facebook.

Formaţiunea, care organizează în ultima perioadă proteste anti-guvernamentale la Chișinău, a calificat gestul drept un abuz. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite