Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți internațional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, Viorel Ţentiu, a fost arestat preventiv joi, 6 iunie, pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit unei hotărâri a magistraților unui tribunal din Chișinău, relatează Radio Chișinău, citat de Agerpres.   

Viorel Ţentiu a fost arestat preventiv. Foto: EPA-EFE (Arhivă)
Viorel Ţentiu a fost arestat preventiv. Foto: EPA-EFE (Arhivă)

Potrivit sursei citate, Viorel Țentiu are calitatea de suspect într-un dosar cu privire la manipularea datelor Interpol. În acest caz au mai fost arestați și învinuiți și alți oficiali moldoveni. 

Țentiu și oficialii moldoveni sunt învinuiți că au permis ca 20 de criminali din toată lumea să nu fie urmăriți la nivel internațional, după ce au fost eliminați de pe lista persoanelor date în urmărire internațională de Interpol. 

De asemenea, în același caz a fost reținut și șeful Inspectoratului General pentru Migraţie a Ministerului de Interne, Mihail Vodă, fapt confirmat în urmă cu o zi de către Guvernul de la Chișinău. 

Viorel Țentiu s-a prezentat joi în fața instanței, unde procurorii au solicitat mandat de arestare. Cazul este cercetat de Veronica Dragalin, procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. 

Conform unor surse oficiale, și fostul ministru al Justiției, Vitalie Pârlog, ar fi fost reținut.

Veronica Dragalin a dezvăluit marți, 4 iunie, că instituția la cârma căreia se află, în colaborare cu Parchetul Național Financiar (PNF) din Franța, cercetează o schemă de corupție prin care funcționari publici din Republica Moldova și din alte țări ar fi luat mită pentru a nu permite Interpolului să publice „notificările roșii”, adică informații referitoare la persoanele căutate la nivel internațional. Ar fi vorba de câteva milioane de dolari. 

În cursul aceleiași zile, procurori și ofițeri de la Procuratura Anticorupție din Chișinău și colegi din PNF, secondați de Biroul Federal de Investigații al SUA, au efectuat percheziții la 12 persoane în legătură cu acest caz, conform presei de peste Prut.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite