Patru moldoveni, între care șeful Biroului Interpol Moldova, încătușați pentru ștergerea alertelor Interpol ce vizează infractori UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru moldoveni, între care șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, au fost încătușați, fiind acuzați că ar fi primit mită ca să șteargă notiţele roşii emise de Interpol pe numele infractorilor, apoi să-i ajute să obțină azil sau statutul de refugiat în Rep. Moldova, cazul fiind investigat de procurorii moldoveni și francezi, dar și FBI. 

Patru moldoveni au fost încătușați pentru 72 de ore. FOTO: Arhivă
Patru moldoveni au fost încătușați pentru 72 de ore. FOTO: Arhivă

UPDATE: Reprezentanții Guvernului moldovean au evitat să ofere nume și prenumele persoanele din Republica Moldova care ar fi implicate în schema internațională, susținând că nu doresc să afecteze investigația aflată în desfășurare.

„Este evident că organul de urmărire penală trebuie să confirme în cel mai scurt timp numele persoanelor vizate sau identitatea acestora, deoarece este o informație de interes public .Din câte înțeleg, ieri a fost promis public că, în momentul în care vor exista evoluții, vor fi comunicate. Era scris că, odată ce vor fi finalizate procedurile sau instrumentele care țin de competența organului de urmărire penală, informațiile vor fi făcute publice.Și nu am de ce să cred că acest angajament nu va fi respectat”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Chișinău. 

În același timp, purtătorul de cuvânt a reiterat că „persoanele au încălcat legea și se fac vinovate de anumite încălcări, acestea trebuie să suporte consecințele legii și să fie pedepsite pentru acțiunile pe care le-au comis, iar MAI va coopera strâns pentru a oferi organului de urmărire penală toate detaliile necesare”.  

Știrea inițială: Potrivit probelor acumulate de structurile de drept, infractori din întreaga lume, anunțați în urmărire internațională, ar fi reușit să scape de notificările roşii ale INTERPOL. 

,,O presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări primesc mită pentru a interfera cu publicarea de către Interpol a notificărilor roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională, infracțiuni prevăzute la articolul 324 din Codul Penal al Republicii Moldova. O notificare roșie este o solicitare adresată autorităților de aplicare a legii din întreaga lume pentru a localiza o persoană în scopul extrădării, predării sau altor acțiuni similare. Se bazează pe o cerere făcută de o țară membră care furnizează un mandat de arest sau un ordin judecătoresc emis de autoritățile judiciare din țara solicitată. Țările membre își aplică propriile legi pentru a decide acțiunile întreprinse pe baza unei notificări roșii , a declarat șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin. 

Mită de ordinul milioanelor de dolari

Potrivit șefei PA, suspecții primeau șpagă de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe infractori să scape de pedeapsă și să nu ajungă în custodia forțelor de ordine. 

,,Există o bănuială rezonabilă că un grup de persoane de diferite naționalități au implementat o presupusă schemă de corupție pentru a permite persoanelor care fac obiectul notificărilor roșii Interpol să obțină azil sau să obțină statutul de refugiat în Republica Moldova și în alte țări cu scopul de a bloca, și șterge notificările roșii a acestora prin plata de mită către funcționari publici, inclusiv în Republica Moldova”, a mai afirmat Veronica Dragalin

Încătușați pentru 72 de ore

În cadrul cauzei penale instrumentată de Republica Moldova și Franța cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI), procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) din țara vecină alături de omologii lor francezi și reprezentanții FBI au efectuat 33 percheziții, fiind vizate 12 persoane, iar patru dintre ele au fost încătușate pentru 72 de ore. 

,,În urma perchezițiilor, procurorii și ofițerii anticorupție au ridicat dispozitive digitale, inclusiv telefoane mobile, laptopuri și calculatoare, alte obiecte și documente care urmează să fie examinate din punct de vedere al relevanței și concludenței pentru cauza penală. Interpol a alertat autoritățile de drept din Franța, țara gazdă a Interpol despre această schemă și cooperează cu ancheta comună. Probe suplimentare au stabilit o bănuială rezonabilă că într-o schemă de corupție suprapusă, o organizație criminală internațională cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina și Belorusia și alte țări suspectate de comiterea unor infracțiuni cibernetice care au cauzat daune de milioane de dolari au plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din Republica Moldova pentru a informa infractorii căutați cu privire la statutul notificărilor roșii în schimbul plăților”, a mai spus șefa PA.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, nu a spus detalii despre suspecți în cadrul briefingului de presă, iar șeful adjunct al instituției, Vasile Plevan, a refuzat să le ofere ulterior.  

Potrivit surselor ,,Adevărul”, printre cei încătușați este Viorel Țentiu, șeful Biroului Interpol Moldova, al cărui telefon fiind deconectat acum. Dar și şeful Inspectoratului General pentru Migraţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Mihail Vodă. 

Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal în data de 2 aprilie în urma informațiilor primite de la Parchetul Național Financiar al Franței (PNF), ancheta franceză fiind inițiată după sesizarea INTERPOL.

,,Ulterior, autoritățile din Marea Britanie au furnizat și alte informații relevante Procuraturii Anticorupție din Moldova. La 11 aprilie 2024, Republica Moldova și Republica Franceză au încheiat un acord de Echipă Comună de Investigație la sediul Eurojust la Haga, Olanda. Procuratura Anticorupție a solicitat și asistența FBI în calitate de specialiști în prelucrarea dispozitivelor digitale care urmau să fie ridicate în cadrul perchezițiilor autorizate”, potrivit responsabililor Procuraturii Anticorupție a țării vecine. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite